Stumper røyken sammen

Uniforum 14/95

Illustrasjonsfoto: Ståle Skogstad

Noen røyker 20 sigaretter om dagen og har vært nikotinslaver i årevis. Andre røyker fem og har mer kontroll. Nå har de satt seg et felles mål: Å stumpe røyken fra og med søndag 24. september.

AV GRO LIEN GARBO

16 kvinner og fire menn var møtt opp til gratis røykeavvenningskurs i regi av universitetet og Universitetsidretten Sio 14. september.

De fleste var studenter, men en del ansatte ønsket også å friste en ny og nikotinfri tilværelse i nær framtid.

­ Det er ingen gratistur til å bli røykfri, men det går an å jobbe med motivasjonen, sa kursleder Magne Vik, som er tilknyttet Psykologisk institutt. Hans mål er at mellom 60 og 70 prosent av deltakerne skal være røykfrie ett år etter gjennomført kurs. Vik kunne fortelle at de som har sluttet før, faktisk har lettest for å slutte igjen. Han oppfordret kursdeltakerne til å tenke på at de skal oppnå noe ­ i stedet for å tenke på at de skal unngå noe.

I ti dager etter første kursdag skulle kursdeltakerne fortsatt røyke, men gradvis gå ned i nikotinstyrke og dessuten føre logg over hver sigarett for å bli bevisste på hvilke situasjoner de røyker mest i. I telefonen, med en kopp kaffe, på fest, under stress, som hygge osv.

Mange vil slutte å røyke fordi det er farlig for helsa, kolleger og familie presser på for å slippe røyken, det lukter vondt, og det er dyrt. Den første effekten av røykestopp er, ifølge Vik, at lukte- og og smakssansene skjerpes.

Han oppfordret kursdeltakerne til for framtiden å legge til side de pengene de vanligvis bruker på tobakk og bruke dem til noe annet de har lyst på. Det gjelder å skaffe seg «gulrøtter».

Til ettertanke tilsvarer en tjuepakning om dagen en månedslønn i løpet av et år. Så kanskje turen til Seychellene ikke behøver å bli så fjern for enkelte likevel. Det vil vise seg 24. september til neste år.


Uniforum 14/95

Publisert 24. jan. 1996 21:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere