Kvinnene og solpanelet

Uniforum 14/95

Lisa Henden, Michaela Meir, Eva Cipera, Karen Ann Villalonga og John Rekstad viser fram sitt produkt i de rette omgivelser: i sommersol. Dunja Sultanovic, var ikke til stede da bilde ble tatt.

Fem kvinnelige studenter og en mannlig fysikkprofessor står bak årets solskinnshistorie. De har utviklet et solpanel, som nå er klart for utstillinger og salg på verdensbasis.

AV ØYSTEIN L. PEDERSEN OG STåLE SKOGSTAD (FOTO)

Han har fått hjelp av fem studenter ­ fra fem forskjellige land ­ til å utvikle det nye solpanelet. Professor John Rekstad ved Fysisk institutt forteller at de har brukt prinsipper fra fysikken på en enkel måte, slik at det ferdige produktet blir billigst mulig. I oktober skal solpanelet presenteres på den internasjonale Kunststoffmesse '95 i Düsseldorf.

­ Solpanelet, av plastikk, leca og metall, kan bygges inn og erstatte deler av et vanlig tak eller en normal fasade på bygninger. Det nye produktet utnytter solenergien på en bedre måte enn tidligere, sier han.

Rekstad forteller at det oppvarmede vannet blant annet kan brukes til romoppvarming, svømmebasseng og til varmt tappevann i vanlige husholdninger.

­ Det er fantastisk at vi har sittet her nede i kjelleren på fysikk og slipt på dette og nå skal det utstilles på den store messen i Düsseldorf, sier Rekstad og pirker stolt bort på en liten modell av solpanelet.

­ Er du fornøyd med studentenes innsats?

­ Jeg har hatt en fantastisk tid, svarer Rekstad med et smil, akkompagnert av latter fra de fem damene.

­ Deres innsats har vært ekstremt viktige for utviklingen av solpanelet, sier han.

TOTALT UVITENDE

­ Hva har dere lært av dette prosjektet?

­ Jeg visste ingenting om dette feltet, så jeg har lært alt fra bunnen av, sier norske Lisa Henden beskjedent, til tross for at hun holder på å ta doktorgrad i solenergi ved Universitetet i Oslo.

­ Det har vært interessant å se hvordan vi kan benytte fysikk på en praktisk måte, sier Henden.

­ Når vannet transporterer varmen bort, vil plastikkplaten i solpanelet holdes kald, slik at varmetapet reduseres, forklarer Michaela Meir fra Tyskland.

- Det sørges for en effektiv varmeutveksling, uten at det bygges opp trykk, slik som i andre solvarmeanlegg, sier kjernefysikerstudenten Meir.

I tillegg til Meir og Henden har Karen Ann Villalonga fra Filippinene, Eva Cipera fra Canada og Dunja Sultanovic fra Bosnia deltatt i prosjektet. Sistnevnte er utdannet sivilingeniør fra Sarajevo og skal ta doktorgraden ved Norges tekniske høgskole. De to andre har bakgrunn fra biologi. Meir, Villalonga og Cipera kom til Norge gjennom The International Association of the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE). Villalonga og Meir har fått utvidet prosjekttiden til jul.

INTERNASJONAL LANSERING

Bak utvikling, markedsføring og salg av den nye produktet står det lille norske selskapet SolarNor, Universitetet i Oslo og General Electric.

­ Det er viktig å samarbeide med et stort selskap for å kunne oppnå et verdensomspennende salg, sier Rekstad. Han håper at solpanelet kommer inn på markedet i hele Europa.

­ Ting kan gå galt, men slik situasjonen er i dag, ser dette veldig lovende ut, forteller Rekstad.

­ Har dere ikke hatt noen problemer?

­ Vi har problemer hele tiden, som må løses fortløpende, svarer Henden og presiserer at det dreier seg om tekniske problemer i forhold til solpanelet.


Uniforum 14/95

Publisert 24. jan. 1996 21:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere