Ottersen i ramme

Ole Petter Ottersen har inntatt portrettveggen i Lucy Smiths hus. – Ole Petter har vært blant mine mest inspirerende og imøtekommende modeller, sier Vebjørn Sand.

Ole Petter Ottersen ved siden av Geir Ellingsrud, som var rektor i 2006-2009.

Foto: Ola Sæther

– I går ble et endelig punktum satt for mine åtte år som rektor ved Universitetet i Oslo: Det tradisjonelle rektorportrettet ble avduket, skrev Ole Petter Ottersen på Facebook etter den formelle avdukingen.

Bildet er malt av Vebjørn Sand, som forteller at de to har jobbet med bildet både i New York og på Tjøme, i tillegg til hjemme hos den tidligere rektoren.

– Ole Petter har en unik interesse for og kjærlighet til kunsten og forstår derfor malere både faglig og sjelelig. Så det som sitter igjen etter en arbeidsøkt med Ole Petter, er hans energi, hans kunnskaper, humør og menneskelighet, forteller Sand til Uniforum.

Sokker som blikkfang

Ole Petter Ottersen skriver at det har vært spennende å sitte for Vebjørn Sand og at han har lært mye om portrettkunsten. Vebjørn Sand sier at selve bildet ble til gjennom en dialog.

– De oransje sokkene dukket vel opp som et resultat av samtaler der vi diskuterte alternativer for en «inngang til bildet». Vi snakket om den visuelle reisen et maleri kan være.

Sand forteller at det som kommer mot betrakteren, og som er skarpest malt og derfor fanger blikket først, er skoene og de oransje sokkene. Deretter kan man reise videre inn i bildet.

– Jeg liker at «inngangen» til bildet er et annet sted enn det som man senere oppdager som selve poenget i maleriet, sier han.

Anders Zorns portrett av Hugo Reisinger fra 1907. Kilde: Anders Zorn via Wikimedia Commons

Inspirert av Anders Zorn

Sand forteller til Uniforum at hans fremste inspirasjonskilde i arbeidet med dette portrettet er den svenske maleren Anders Zorn (1860–1920).

– Jeg forsøker å fange modellene mine når de ikke «stivt poserer» og «vet» at de blir malt. Jeg vil forsøke å formidle noe umiddelbart og levende, noe som ikke er oppstilt og konstruert.

Det har blitt malt portretter av UiOs rektorer helt siden UiOs første rektor, Waldemar Christopher Brøgger, ble malt av Christian Krogh i 1924.

– Tradisjonen med rektorportrett er gammel, og den har ikke fått med seg at rektor i dag er en del av et lederteam der rektor er en av mange. Så portrettet må ses som symbol på et kapittel i et universitets liv, skriver Ottersen og roser sine medarbeidere. 

Emneord: rektor, Portrett, kunst Av Julia Loge | julia.loge@uniforum.uio.no
Publisert 22. sep. 2017 12:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere