«Idioti», etterfulgt av «panikk»

Da den tidligere vekteren som utløste full bombealarm på Universitetet i Oslo, forklarte seg i tingretten, beklaget han seg og sa at han prøvde å dekke over en idiotisk handling med en panikk-handling. 

Store deler av UiO var avsperret i åtte timer den 5. august 2015.

Foto: Ola Sæther

− Du har jo drevet med våpen i militæret, hva tenker du om å sette patroner du ikke vet hva er, inn i et våpen som er plombert, spurte tingrettsdommer Edvard Os den tidligere UiO-vekteren etter hans forklaring i Oslo tingrett.

− Idioti, svarte han.

Vektersaken

  • Kl. 02.43 natt til 5. august 2015 melder en vekter først at han har sett to mistenkelige menn og siden at han har blitt skutt ved Fysikkbygningen på UiO.
  • Politiet setter inn alle ressurser for å finne dem.
  • Vekteren blir kjørt til Ahus sykehus og avhørt der.
  • Kl. 04.53 meder krimteknisk at de har funnet en bombe.
  • Store områder blir avsperret, inkludert byggene til fysikk, kjemi og teoretisk astrofysikk. En stund blir Blindern t-banestasjon stengt.
  • UiO setter krisestab og avlyser en eksamen i et fjerde bygg.
  • Kl. 11.35 melder krimteknisk at bomben ikke er farlig og sperringene blir opphevet.
  • I andre avhør, om ettermiddagen 5. august, endrer politiet status for vekteren, fra fornærmet til siktet for falsk forklaring.
  • Saken er oppe i Oslo tingrett 15. og 16. mai 2017.

Den 37 år gamle mannen er tiltalt på fire punkter: trusler, fordi han skapte frykt da han utplasserte en bombelignende gjenstand, falsk anmeldelse, misbruk av nødsignal og brudd på våpenloven fordi han hadde på seg en startrevolver.

Den tidligere vekteren innrømmet de tre siste punktene. Han sa også at han hadde lagt ut noe som så ut som en bombe, men på dette punktet erkjente han ikke straffskyld fordi han ikke hadde ment å skape frykt eller trusler.

− Jeg beklager, det var feil, gjentok den tiltalte flere ganger under rettsaken.

Mener det var planlagt

− Jeg tenkte ikke at det ville skape en så alvorlig hendelse. Jeg angrer så mye på det jeg har gjort, sa tiltalte.

Aktor og politiadvokat Kari Kirkorn mente hendelsen var mer planlagt. Hun begrunnet dette i at han hadde søkt på nettet og sett på over 180 bilder av skuddskader og sår fra hagler. I tillegg var kulene han avfyrte med startrevolveren endret, slik at et provisorisk prosjektil var plassert inni. Politiet fant flere pakker med like kuler hjemme hos tiltalte, i tillegg til flere patronhylser med avkuttet tupp i bilen hans.

Den tiltalte sa at han søkte på skuddskadene fordi han hørte på en lydbok.

− Dette er en vekter som har de aller beste skussmål, og som gjør en tabbe i arbeidstiden og retter opp med en enda mer alvorlig tabbe, sa forsvareren, Trygve Staff.

− Fikk panikk

Ifølge tiltaltes forklaring hadde han med seg startrevolveren på jobb som nattevakt fordi han hadde blitt overfalt to ganger tidligere på jobb.

− Det var mørkt, det regnet og jeg følte meg utrygg. Derfor tok jeg den med meg for å bli litt modigere. Jeg tenkte ikke å bruke den mot noen, sa han.

På en runde han gikk tidligere den kvelden hadde han funnet en jakke. I jakkelommen lå en sigaretteske, og oppi denne flere patroner. Vekteren sier at han fikk en innskytelse og tok med seg noen av patronene. Utenfor Fysikkbygningen satte han dem i startrevolveren for å teste våpenet.

− Jeg hadde aldri skutt med den før, sa 37-åringen.

De første skuddene ga bare små smell, men det femte eksploderte i den plomberte pistolen og ga ham sår i pannen, på underarmen og svimerke på uniformen, ifølge tiltalte.

− Da fikk jeg panikk, forklarte han.

Av frykt for å miste jobben hvis Nokas fikk vite at han hadde hatt med et våpen på jobb, skal han så ha ringt inn til vaktsentralen med en falsk historie.

Han forklarte at han hadde sett to mistenkelige folk på campus noen uker tidligere, og nå lot han som om han hadde sett dem denne natten og spurte vaktsentralen om de hadde utløst alarmene. Han gikk så til vekterbilen, hentet en pose, kastet den ned mellom Fysikkbygningen og Kjemibygningen. Så meldte han at han var skutt mot og nødetatene ble varslet.

Det tok nesten to år før saken kom opp i tingretten. Forsvarer Trygve Staff mener det bør tas med i straffeutmålingen. Foto: Julia Loge

Plastilinabombe

Da krimteknisk fant posen og skulle undersøke den viste det seg at den inneholdt en bombelignende gjenstand.

Politioverbetjent Torgeir Brenden, som var innsatsleder den natten, fortalte i retten at det er relativt vanlig at det blir meldt inn bombelignende gjenstander i Oslo.

− Men jeg kan ikke erindre at vi har hatt noen som ser så reelle ut og at de har blitt laget for å se ut som en ekte bombe, sa Brenden.

Ifølge tiltalte hadde han funnet en pose med plastilina, et kretskort, batteri og ledninger i en pose utenfor Kulturhistorisk museums lager på Økern. Han forklarte videre at han hadde skrevet ut et bilde fra nettet for å pakke inn modelérkittet slik at det skulle ligne sprengstoff, byttet batteriet og koblet på en gammel mobil.

− Jeg stusser litt over at du finner bombelignende gjenstander ett sted og patroner et annet sted. Det er litt rart at du finner dette rundt om kring, sa dommeren.

Før han dro til jobb 4. august satte han på lyset og tok med posen med liksombomben. Ifølge 37-åringen skulle han kanskje bruke denne i en paintball-lek etter jobb, men ved en feil tok han med bombeposen, ikke matpakken, over i vekterbilen. Ifølge tiltalte kastet han fra seg posen for å skape troverdighet til dekkhistorien sin.

− Det er ikke funnet fingeravtrykk fra deg på denne bomben. Hvordan håndterte du den hjemme, brukte du hansker? spurte aktor.

− Ja, svarte tiltalte.

Tre vekterhendelser på Blindern

Det har vært tre saker der en vekter har blitt skadet eller kunne blitt skadet på UiO, fortalte tiltaltes makker, som var vaktleder for NOKAS på UiO den natten.

− Som for så vidt alle tre var med tiltalte, la han til.

Tiltalte har meldt inn to ganger at han har blitt overfalt på jobb, en gang ved Det medisinske fakultet på Gaustad i 2013, og en gang ved Fysikkbyggningen i 2014. Første gangen måtte han få ny uniform på grunn av knivskader, og andre gangen ble han knivskadet og mistet bevisstheten.

− Jeg har egentlig alltid følt meg trygg på Blindern. Hovedproblemet vårt er unge, velmenende, men fulle studenter, sa vitnet, som har vært vekter på UiO i tolv år.

Vitnet beskrev sin tidligere makker som «veldig flink og veldig på». Han mente at grunnen til at tiltalte hadde blitt opplevd flere hendelser på jobb, var fordi han gikk inn for å løse situasjoner.

Paranoid og våpeninteressert

Vitnet fra Nokas beskrev den tiltalte som våpeninteressert, men ikke ut over det som er normalt for vektere. Den tiltalte skal ha bakgrunn fra militæret i hjemlandet, der han var befal med sersjantgrad.

Politiet beslagla sju softguns og luftgeværer hjemme hos tiltalte, som han skal ha kjøpt for å bruke til paintball og rollespill-lek, i tillegg til flere kniver.

Aktor la fram en prejuridisiell vurdering, altså en psykologisk vurdering av den tiltalte. Psykologene hadde ikke funnet noen grunn til å tro at tiltalte hadde psykiske lidelser som påvirket ham natt til 5. august. Men i dokumentet skriver de at han har en paranoid beredskap og grandiose tanker om seg selv, at han har en krenkbarhet og rigiditet ut over det normale. Ut over det beskrives han som en helt normal mann.

Kan bli utvist

Mannens forsvarer sa også at han sannsynligvis blir utvist fra Norge når han har sonet dommen.

37-åringen har bodd i Norge siden 2004 og har familie her.

Emneord: Nokas, vektersaken, sikkerhet Av Julia Loge / julia.loge@uniforum.uio.no
Publisert 15. mai 2017 22:15 - Sist endra 16. mai 2017 00:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere