Tromsø får krigsprofessorat for nær 20 millioner

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet får professoratet som regjeringen opprettet for å få mer kunnskap om andre verdenskrig. Det skal samarbeide med Institutt for forsvarsstudier, NTNU og Narviksenteret.

STUDENTER SOM KRIGSFANGER: En gruppe norske studenter på utmarsj i Elsass sommeren 1944. Legg merke til at uniformene er strippet for alle distinksjoner. Studentene nektet å bære uniform før SS-symbolene var fjernet. (Foto:UiO)

– Målet med denne bevilgningen er å utvikle kunnskapen om en helt sentral del av Norges historie, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Midlene har vært utlyst gjennom Norges forskningsråd. De besluttet i dag at konsortiet ledet av  Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet får bevilgningen på 19,6 mill. kroner fordelt over en prosjektperiode på fem år. Fagmiljøets kvalitet var det avgjørende i Forskningsrådets vurdering.

70 år siden

I 2015 var det 70 år siden frigjøringen av Norge. Som en del av denne markeringen, opprettet regjeringen et professorat om andre verdenskrig for å opprettholde og videreutvikle kunnskapen om denne særegne og sentrale delen av nasjonens historie. Dette nasjonale prosjektet skal forske på krigen i Norge og se på den i et internasjonalt perspektiv. Krigen i nord er også en naturlig del av det store prosjektet, opplyser UiO- Norges arktiske universitetet.

− Professoratet skal være et bidrag til å formidle bredden av de norske krigserfaringene. Jeg gratulerer dem som fikk tildelingen, og gleder meg til å følge arbeidet fremover, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Forretningsmannen Trond Mohn fra Bergen har gitt fire millioner kroner i gave til et annet forskningsprosjekt. Det skal øremerkes forskning på krigshistorien i Nord-Norge.

– ­Vi er svært takknemlig for at Trond Mohn igjen bidrar til banebrytende forskning ved UiT. At vi i dag også ble tildelt et stort nasjonalt forskningsprosjekt som skal se på krigen i Norge i et internasjonalt perspektiv, gjør at UiT blir en tungvekter i forskning på andre verdenskrig, sier prorektor ved UiT Norges arktiske universitet, Wenche Jakobsen, ifølge universitetets nettsider. Hun mener Norges forskningsråd har gjort en god beslutning og har store forventninger til arbeidet som skal settes i gang.  

Annerledes i nord

Mohn bidrar med fire millioner kroner inn i et femårig forskingsprosjekt som skal ha fokus på krigen i nord.

– Krigen i nord var annerledes enn krigen i sør, og fortellingen om hva som skjedde og den avgjørende rollen nordfronten hadde for utfallet av krigen i Europa, fortjener å bli enda bedre belyst også i den nasjonale fortellingen om andre verdenskrig, mener Fredrik Fagertun, leder ved institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT.  Det nordlige forskningsprosjektet har utgangspunkt i forskergruppen ”Nordfront til isfront” ved hans institutt, men inkluderer også forskere fra Institutt for helse og omsorg og Norges fiskerihøgskole, UiT

(Oppdatert kl. 15:30)

 

 

Emneord: Historie, Forskingspolitikk
Publisert 22. apr. 2016 10:55 - Sist endra 25. apr. 2016 15:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere