Blindern er Årets grønne park

Parkanlegget på Blindern er kåret til Årets grønne park 2011.

– At uteområdene på Blindern brukes av veldig mange mennesker, gjør jobben ekstra inspirerende, kommenterer leder for parkanlegget, Jorun Hovind.

FORTJENER ROS: – De ansatte i parkavdelingen er engasjerte og dyktige fastslår leder Jorun Hovind (foran), fra venstre Anne Guri Ivesdal, Gøril Schei, Annette Lima, Katrine Johansen, Dag Vargset, Demian Bowitz Christensen, Tørres Rasmussen, Ingvild Myklebust og Leif A. Ustad.

Foto: Ola Sæther

Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører, NAML har siden 1986 utnevnt Årets grønne park. I år går prisen til Universitetet i Oslo, Blindern.

Parkanlegget på Blindern

Hovedplanen for Parkanlegget på Blindern ble utformet av hagearkitekt Sverre K. Steine i nært samarbeid med bygningsarkitektene. Et overblikk over parkens historie presenteres i heftet Matpakkeplasser.

Jubileumstulipaner

– Det er utrolig hyggelig å få en slik anerkjennelse for det arbeidet vi gjør, kommenterer leder for parkavdelingen Jorun Hovind, som nettopp har fått den gode nyheten.

At anlegget får prisen akkurat i år, tror hun kan ha noe å gjøre med UiOs 200-årsjubileum.

– I tillegg til det systematiske arbeidet for å bevare et trivelig og brukervennlig anlegg, gjør vi hvert år noe ekstra. I år har vi fått mulighet til å slå oss litt mer løs, røper hun.

Hovind forteller at siden jubileumsfargen er rød, har gartnerne i år plantet ekstra mange røde blomster, både tulipaner og sommerblomster. Høsten 2010 la avdelingens ansatte sammen med barnehagebarn, ansatte og studenter, ned 16 500 tulipanløk i et bed formet som UiOs jubileumslogo. Bedet som lå på nedsiden av Fysikkbygningen, vakte stor begeistring da alle de røde tulipanene blomstret i vår.

Tolv matpakkeplasser

NAML roser også universitetet for heftet Matpakkeplasser – en guide til Blinderns uterom.

I denne brosjyren presenterer UiO tolv av parkens perler.

I tråd med opprinnelig struktur

Men prisen handler selvfølgelig om mye mer enn jubileet. Ifølge statuttene skal prisen gis til en park som har høy estetisk kvalitet og et høyt fagmessig nivå på skjøtsel og drift. Det forutsettes også at parken er tilgjengelig for allmennheten.

I sin begrunnelse påpeker juryen at de store gressflatene i kontrast til en ramme med store treplantinger gir campus på Blindern et uttrykk av åpenhet og romslighet.

Fornyelsen av anlegget, som har pågått det siste tiåret, har på en forbilledlig måte tatt vare på anleggets opprinnelige struktur. På en nennsom måte er det innpasset innslag av blomstrende busker, stauder og sommerblomster som gir liv til mindre, intime oppholdsarealer, mener juryen, som beskriver plenene, bedene og brosteinsarealene på Blindern som usedvanlig velstelte og innbydende.

– Vi er opptatt av å utvikle anlegget i tråd med faglig utvikling og nye trender, samtidig som vi bevarer parkanleggets egenart, bekrefter Hovind.

Parkanlegget

Parkanlegget på Blindern har fjorten fast ansatte fordelt på ca. tolv årsverk. Anlegget sysselsetter også en del sommervikarer og praktikanter.

Jon Jonsen, Jan Solberg, Karl Ove Strand, Thomas Breiby, Une Christiane Holt, Geir H. Gundersen og Lars Bing var ikke til stede da bildet ble tatt.

Rekreasjonsområde

Juryen legger også vekt på at parkanlegget på Blindern fungerer som et rekreasjonsområde for nabolaget og bydelen.

– At dette er et parkanlegg som brukes av veldig mange mennesker, gjør jobben ekstra inspirerende, kommenterer Jorun Hovind.

All aktiviteten som har funnet sted på campus i forbindelse med jubileet, har gjort det siste året ekstra morsomt, syns hun.  

Noen av arrangementene er det parkavdelingen selv som står bak. I april var parken åsted for norgesmesterskap i treklatring for trepleiere, eller arborister som det heter på fagspråket. Parkanleggets egne arborister arrangerte klatring for barn i den store eika mellom Universitetsbiblioteket og Villa Eika.

Inspirerer til kunnskap

I slutten av september kommer gartnere og parkansvarlige fra alle landets universiteter til Blindern for å delta på seminar om klima og miljøvennlig parkdrift. 

At seminaret arrangeres av vinnerne av Årets grønne park 2011, setter en ekstra spiss på arrangementet.

– Mottoet vårt er Inspirere til kunnskap, forteller Jorun Hovind, og legger til at det er gjort mye forskning som viser at grønne og vakre omgivelser har betydning for trivsel og helse.

At parkanlegget er viktig både for arbeidsmiljøet og læringsmiljøet på Blindern, er hun ikke i tvil om.

Nå vil hun feire prisen sammen med de andre ansatte i parkanlegget.

– Jeg er så heldig å lede en gjeng med svært dyktige og engasjerte gartnere. Men det er mange som skal ha ros for at anlegget framstår så fint som det gjør i dag, legger hun til.

– Dette er en pris til alle som gjennom mange år har planlagt, utviklet og driftet parkanlegget ved UiO.

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 16. sep. 2011 09:55 - Sist endret 16. sep. 2011 10:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere