Tannlegenes lynraske byggeprosjekt

27. mai 1927 ble nybygget i Geitmyrsveien 69 åpnet med kong Haakon og kronprinsen til stede.

Det var skrikende mangel på tannleger i Norge etter første verdenskrig og sprengt kapasitet på Statens Tannlegeinstitutt. De klarte ikke engang å ekspedere norsk eksamen for hjemvendte utenlandsstudenter. Utenlandsstudentene foreslo derfor i 1924 en ekstraordinær utdannelse som de selv finansierte med høye kursavgifter. Denne tanken falt i god jord hos staten. Tannlegeinstituttet fikk dermed ideen til å finansiere et nybygg på lignende vis. Et større bygg ville gi flere studenter som kunne betale høyere studieavgifter og  pasientinntektene ville øke. Slik kunne et bygningslån finansieres.

27. mai 1927 ble nybygget i Geitmyrsveien 69 åpnet med kong Haakon og kronprinsen til stede. Ved siden av kongen går Immanuel Ottesen, formann ved Statens Tannlegeinstitutt. Hele prosessen fra idé til innvielse tok bare 33 måneder! Med større bygningsmasse og flere studenter fikk institusjonen to år senere status som høyskole, med Ottesen som sin første rektor. I 1959 ble Norges Tannlegehøgskole omgjort til Det odontologiske fakultet ved UiO. Ukjent fotograf.

Det odontologiske fakultet satser på å sikre og formidle sin rikholdige, historiske fotosamling. Ny utstilling kan ses i foajeen til Institutt for klinisk odontologi i Geitmyrsveien.

Publisert i Uniforum nummer 04- 2016

Av Anne Vaalund, Museum for universitets- og vitenskapshistorie
Publisert 26. apr. 2016 15:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere