Hilde Henriksen Waage får UiOs formidlingspris

Midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage er tildelt UiOs formidlingspris for 2024. Forskningsprisen går til Ingunn Katrine Wehus og Hans Kristian K. Eriksen ved Institutt for teoretisk astrofysikk. 

PRISET: Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage er tildelt UiOs formidlingspris for 2024.

Foto: Ola Gamst Sæther

Den 14. mai vedtok Universitetsstyret hvem som skulle tildeles UiOs priser for 2024. De gis til vitenskapelig ansatte for fremragende innsats og resultater. I dag ble navnene på prisvinnerne kunngjort. 

Dette er vinnerne av UiOs priser for 2024: 

Formidlingsprisen

Professor Hilde Henriksen Waage tildeles formidlingsprisen for å være en tydelig, kritisk og balansert formidler av Midtøstens politiske historie gjennom to tiår. Hun er historiker med Midtøsten som spesialfelt, og har vært særlig opptatt av konflikten mellom israelerne og palestinerne, samt Norges Israel-politikk, melder UiO på sine nettsider.  

 

Mediene søker til Henriksen Waage både for korte, presise kommentarer og for dyp historisk innsikt. Hun deltar i samfunnsdebatten med forskningsbasert og grundig argumentasjon, hvor hun formidler et klart og tydelig budskap solid forankret i empirisk forsking.

    – Med disse prisene løfter vi fram UiOs aller beste forskere, formidlere og undervisere. Jeg gleder meg til å overrekke prisene på UiOs årsfest i september, sier rektor Svein Stølen.

    Prorektor Åse Gornitzka leder priskomiteen som innstiller til universitetsstyret.

    – Jeg vil gratulere samtlige prisvinnere på det varmeste! Vi er stolte og takknemlige for å ha så fremragende ansatte ved UiO. Det har vært svært sterke kandidater til alle prisene i år. Vinnerne bidrar med banebrytende og viktig forskning, utdanning, innovasjon og formidling. Forskning er UiOs livsnerve, og disse prisene betyr mye for hele UiO, sier hun.

    Forskningsprisen

    Professorene Ingunn Kathrine Wehus og Hans Kristian K. Eriksen tildeles forskningsprisen for sitt arbeid knyttet til den kosmiske mikrobølge-bakgrunnsstrålingen (CMB), omtalt som overskuddsvarmen fra Big Bang.  

    CMB er det eldste lyset i universet, og gir oss verdifull informasjon om universets fødsel og utvikling. Dette er vår viktigste kilde til å forstå de grunnleggende naturlovene som virket under universets skapelse. Wehus og Eriksen har utviklet avanserte analysemetoder som har bedret vår forståelse av universet. Dette har gitt banebrytende gjennombrudd på forskningsfeltet.

     PRISET: Årets seks vinnere er Ingunn Kathrine Wehus, Hans Kristian K. Eriksen, Hilde Henriksen Waage, Omid Mirmotahari, Emily Annika Burger og Svein-Erik Hamran.(Foto: UiO/Ola Gamst Sæther)

    Utdanningsprisen

    Førsteamanuensis Omid Mirmotahari tildeles utdanningsprisen for sin utforskende tilnærming til utdanning og nye forskningsbaserte og studentaktive læremetoder. Mirmotahari er en dedikert, innovativ og populær foreleser.

    Han har ansvaret for innføringsemnet (IN1020) ved Institutt for informatikk og har innført spillifisering for å øke engasjementet blant studentene og fremme studentaktiv læring. Ved å se undervisning, vurdering og læringsmiljø i sammenheng fremmer han nye pedagogiske virkemidler.

    Innovasjonsprisen

    Svein-Erik Hamran får årets innovasjonspris for sin fremragende forskningsbaserte innovasjon, som har resultert i flere radarer med et svært bredt anvendeldesområde og med stor nytteverdi både nasjonalt og internasjonalt. 

    Hamran leder Senter for romsensorer og systemer (CENSSS). Senteret drifter og analyserer data fra den egenutviklede radaren RIMFAX som brukes til geologiske undersøkelser på Mars. Radarene som Hamran har utviklet brukes i alt fra medisinsk forskning for hjerte- og blodtrykksmålinger, til arkeologisk forskning og geologisk forskning som rasfare, snøakkumulasjon og temperaturforhold i isbreer.  

    UiOs pris for yngre forskere

    Emily Annika Burger får prisen for yngre forskere for sitt arbeid med å forebygge livmorhalskreft som forårsakes av humant papillomavirus (HPV). Hun har bidratt med betydelig og anerkjent forskning på HPV-vaksinasjon og livmorhals-screening.  

    Burger er en sentral bidragsyter innen internasjonal kreftforskning. Hun har dessuten publisert imponerende 60 publikasjoner, mange av disse i høyt rangerte tidsskrift som The Lancet.

    Publisert 22. mai 2024 15:52 - Sist endra 22. mai 2024 16:35
    Legg til kommentar

    Logg inn for å kommentere

    Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
    Opprett ein WebID-brukar for å kommentere