Brudd i lønnsforhandlingene i staten

– Det ble brudd fordi staten ikke var villig til å legge nok penger på bordet, sier Unio stats forhandlingsleder Guro Lind.

TIL MEKLING: Det er brudd i lønnsforhandlingene i staten.Unio statsforhandlingsleder Guro Elisabeth Lind må nå få inn riksmekleren for å forhandle videre med staten. 

Foto: Forskerforbundet

Unio stat har siden 22. april vært i lønnsforhandlinger med staten i årets hovedtariffoppgjør. Unio gikk til forhandlingene med krav om klar reallønnsvekst og en forventning om at staten verdsetter sine ansatte med høyere utdanning.
En uke senere oppsummerer Unio stats forhandlingsleder med at staten ikke har kommet Unio i møte, skriver Unio stat i en pressemelding. 

– Den totale økonomiske rammen er ikke god nok, og staten har ikke vist vilje til å komme Unios krav i møte. Det er synd staten ikke vil gjøre mer for å ta vare på sine ansatte med høyere utdanning, når vi vet at statlige virksomheter nettopp sliter med å rekruttere og beholde slike ansatte, sier Lind.

– Måtte bli brudd

Hun mener staten gikk til årets lønnsforhandlinger med feil fokus.
– I stedet for å ta tak i de reelle utfordringene i staten, har statens hovedfokus vært å samle alle fire hovedsammenslutninger på en felles tariffavtale. Men statens tilbud i forhandlingene gir ingen forbedringer for Unios medlemmer, og da måtte det bli brudd.

YS Stat har også brutt forhandlingene med staten.   

– Det er leit at vi ikke kom til enighet gjennom forhandlinger, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen i en pressemelding

Også LO Stat brøt tirsdag forhandlingene med staten i hovedtariffoppgjøret.

– Vi sto for langt fra hverandre, og da var det ikke noe poeng i å fortsette, sier Egil André Aas, leder i LO Stat i en pressemelding

– Vi var villig til å finne en god løsning i forhandlinger. Men staten vil åpenbart til Riksmekleren i år også. Så da får vi ta turen dit, sier Aas.

– Skuffet

– Vi er skuffe tover at det ikke har vært  mulig å komme fram til en løsning ved årets lønsforhandlinger. For staten har det vært viktig at partene kan enes om en felles hovedtariffavtale, og at vi holder oss innennfor frontfagrammen, sier Karianne Tung, digitaliserings- og forvaltningsminister (Ap) i en pressemelding fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.  

Lønnsoppgjøret går nå altså til mekling hos riksmekleren.

Meklingen starter 2. mai, og har frist ved midnatt 23. mai.

(Oppdatert kl. 15:00 med kommentar fra digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung)

 

Emneord: Lønn/lønnsforhandlinger
Publisert 30. apr. 2024 14:41 - Sist endra 30. apr. 2024 21:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere