UiO inviterer hele Oslo med inn i historien

Er du fan av Prince? Lurer du på hvordan vi snakker norsk om 40 år? Visste du at nazistene brukte Ibsen i sin propaganda? På Humaniora-festivalen Inn i historien 7.-21. mars kan du velge mellom nærmere 40 ulike arrangementer.

I SAMARBEID MED DEICHMAN: Det humanistiske fakultet  inviterer til festival på Deichman-biblioteker og teaterscener i hele Oslo. På bildet er prosjektleder Agnete G. Haaland flankert av Kine Bjørnstad Petersen og Helene Mosaker fra HFs kommunikasjonsavdeling. Koffertene inneholder festivalprogram og plakater til samtlige av byens Deichman-filialer.

Foto: Ola Gamst Sæther

– Forrige gang Det humanistiske fakultet (HF) på UiO arrangerte Humaniorafestival handlet det om demokrati. Denne gangen er temaet historie, forteller prosjektleder Agnete G. Haaland.

Humaniorafestivalen har i år inngått et samarbeid med Deichmans bibiliotek. De fleste arrangementene foregår derfor i en av bibliotekets mange filialer i Oslo, men også UiOs Domus Bibliotheca og flere av byens teaterscener vil bli tatt i bruk under festivalen.

 En byvandring 17. mars gjennom det jødiske Oslo og to utstillinger på Historisk museum står også på festivalprogrammet, kan prosjektlederen fortelle.

– Her blir det mye spennende å velge mellom, slår hun fast. Og terskelen for å stikke innom skal være lav. Arrangementene under Humaniorafestivalen er gratis og åpne for alle.

Åpning i Domus Bibliotheca

I to hele uker, fra 7. til 21. mars, skal forskere, de fleste fra Det humanistiske fakultet, men også noen fra andre fakulteter og institusjoner, formidle sin kunnskap.

åpningen av festivalen i Domus Bibliotheca 7. mars, blir det miniforedrag, en liten konsert og litt servering. Haaland forteller at dette er et av de få arrangementene under festivalen som krever påmelding. Dette gjelder i tillegg til et par arrangementer med bevertning, arrangementene på Deichman i Bjørvika.

Etter åpningen 7. mars går det slag i slag, med opptil flere begivenheter hver eneste dag.

På kvinnedagen kan du for eksempel lade opp til 8. mars-toget med kvinnepolitisk lokalhistorie på Deichman Tøyen. I festivalprogrammet finner du litt bakgrunnsinformasjon om arrangementet som har fått tittelen «Da vaskekonene mistet stemmeretten og protesterte».

Ved kommunevalget i Kristiania i 1916 ble 1176 kvinner nektet å stemme fordi de hadde mottatt støtte fra fattigvesenet. Flere arbeiderkvinner tok til motmæle og protesterte, og deres felles kamp førte til endring i Grunnloven. Bestemmelsen som fratok fattige stemmeretten, ble fjernet i 1919, leser vi.

– Her er det også påmelding, kommenterer Haaland, for etter foredraget vil publikum bli servert suppe slik at alle som ønsker det,  kan dra rett til sentrum og rekke 8. mars toget.

I programmet finner du også adresse og veibeskrivelse til de ulike Deichman-filialene og teaterscenene som vil bli tatt i bruk under «Inn i historien».

FARLIGE KVINNER PÅ KVINNEDAGEN: «Okkultisme og heksebrenning» er temaet på Deichman Oppsal 8. mars. Illustrasjon: John Cassell, Public domain, via Wikimedia Commons.

Fra oldtid til samtid

Arrangementene på byens teaterscener finner du under overskriften Scenesnakk i papirutgaven av programmet.  På Bikuben på Det norske teateret møter du forfatter og professor Esben Ytreberg på arrangementet «Moby Dick: Kvalen og menneske»

Blant arrangementene i denne kategorien finner du også foredraget «Evita: Autoritære ledere i Latin-Amerika» som foregår i Oslo nye teater.

FROKOST MED PUTIN: 12. mars blir det frokostseminar i Domus Bibliotheca med siste nytt om det forestående presidentvalget og situasjonen i Russland. Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Temaene er varierte, og spennet er stort også i tid.  

På frokostseminaret i Domus Bibliotheca 13. mars handler det om kampen for likestilling og demokrati i Iran fra 2022. «Demokratifrokost: Kvinne + liv + frihet = demokrati?» er tittelen på arrangementet.

På foredraget «Noreg i mellomalderen: latin og norrønt i skjønn foreining» på Deichman Linderud tar norrønfilolog og førsteamanuensis Elise Kleivane tilhørerne med til Norge rundt år 1000. Da latinen kom til Norge, blomstret den norrøne skriftkulturen opp. Hvorfor ble det slik og brukte man virkelig runer og bokstaver om hverandre? er blant spørsmålene hun vil besvare.

Føler vi det samme nå som før? Er sjalusi, lengsel og det første møtets sødme det samme i 2024 som det var da Camilla Collett og Amalie Skram skrev sine romanverk? Dette vil Tone Selboe, professor i allmenn litteraturvitenskap, og psykolog Peder Kjøs diskutere på Deichman Grünerløkka 20. mars.

For hva kan ha endret deg? Ordene vi bruker? Følelsene? Hvor vi snakker om følelser og hvem vi snakker om følelser med? Og hvordan? Anna Kvam, litteraturkritiker og stipendiat i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, styrer ordet.

GALE ETTER PYRAMIDER; FARAOER OG MUMIER?: Vi lider av Egyptomani. Hvor kommer denne fascinasjonen fra? Og er det greit at egyptisk oldtidskunst er i vestlige museers eie? er temaene på Deichman Nordtvet 13. mars. Foto: The New York Times, Public domain, via Wikimedia Commons.
 

Essaykonkurranse for skoleelever

Agnete G. Haaland beskriver målgruppen for festivalen som folk i Oslo og omegn fra videregående skole og oppover

«Dr. Kjell presenterer: 40 år med norsk hiphop» på Deichman Bjørnholt 11. mars er et av arrangementene som er spesielt rettet mot elever i videregående skole. Kjell Andreas Oddekalv er rap-forsker ved Universitetet i Oslo, og omtaler seg selv både som «rap-forskar og forskar-rappar», leser vi i festivalprogrammet. Han er dessuten medlem av hiphop-gruppen Sinsenfist som har gitt ut plater og spilt konserter på steder som Rockefeller og Slottsfjellfestivalen.

i samarbeid med NRK Skole og tidsskriftet Samtiden har Humaniorafestivalen dessuten utlyst en landsdekkende essaykonkurranse for elever i den videregående skole. På nettsidene til Det humanistiske fakultet finner du både informasjon om konkurransen og lenke til en NRK-side som forklarer skoleelevene hva et essay er.

Et flamboyant geni

En konkurranse mellom masterstudenter blir det også rom for. På kun tre minutter skal 14 deltakere fra HF-fakultetet presentere sin masteroppgave.

– I tillegg til tittelen HFs beste masterformidler våren 2024, får vinneren 10 000 kroner i premie, forteller Haaland.

På festivalens siste dag 21. mars inviterer den norske programlederen og plateprodusenten Christer Falck og Anne Danielsen, professor i musikkvitenskap, til et dypdykk i musikkhistorien med Prince på Deichman Bjørvika. Arrangementet avsluttes med at lysene dempes og lyden skrus opp, og så vil publikum få høre albumet Parade fra begynnelse til slutt.

Et nokså funky, men samtidig sjangermessig mangefasettert soundtrackalbum for filmen «The Cherry Moon» med låter som ifølge festivalprogrammet, skled rett inn i det flamboyante geniets kanon.

FORSKERE MØTER FOLK: – Festivalen «Inn i historien» er gratis og åpen for alle, understreker prosjektleder Agnete G. Haaland. (Foto: Ola Gamst Sæther)

 

Humaniorafestivalen 2024

Inn i historien: Se hele programmet

Viktig, interessant og underholdende

Nå håper Agnete G. Haaland at folk vil kjenne sin besøkelsestid. Men skal folk komme til Humaniorafestivalen, må de få vite om den.

Denne gangen har festivalteamet stort sett droppet papirannonser. Haaland forteller at det i stedet blir bannere på Karl Johan, digitale avisannonser og digitale annonser på de nye Oslotrikkene i uke 9 og 10. Også Facebook og Instagram vil bli tatt i bruk. Her vil profilerte samfunnsaktører begrunne hvorfor kunnskap om historie er viktig.

For som det står i festivalprogrammet:  

I en verden hvor falske nyheter, manipulerte bilder og konspirasjonsteorier spres stadig raskere, trenger vi historisk bevissthet, fordi et samfunn uten historisk bevissthet lett kan villedes.

Det er med andre ord en viktig festival HF sparker i gang 7.mars. Men det er slik festivalsjef og prosjektleder Agnete G. Haaland beskriver det, også andre tungtveiende grunner til å oppsøke «Inn i historien».

– Vi lover at dette blir både interessant og underholdende, poengterer hun.

 

 

Emneord: Humaniora, Det humanistiske fakultet Av Grethe Tidemann
Publisert 29. feb. 2024 04:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere