Tok doktorgrad på rekordtid. Gir kampsport litt av æren

På under to år har Dinh Uy Tran skrevet en doktorgradsavhandling på UiO og utgitt en bok om IT-sikkerhetsledelse. Evnen til å jobbe konsentrert, tilskriver han kampsporten Kali. 

TIDLIGERE VERDENSMESTER I BALANSE: Som kampsportutøver trente Dinh Uy Tran opptil flere økter om dagen. I dag prioriterer han familie, jobb og forskning.

TIDLIGERE VERDENSMESTER I BALANSE: Som kampsportutøver trente Dinh Uy Tran opptil flere økter om dagen. I dag prioriterer han familie, jobb og forskning på IT-sikkerhetsledelse.

I gjennomsnitt bruker doktorander på Det matematisk naturvitenskapelige fakultet 4,8 år på å ta doktorgrad fra start til innlevering.

Dinh Uy Tran startet på sin doktorgrad ved Institutt for informatikk 01.01.2022 og disputerte 14.12.2023. Tittelen på avhandlingen var «Holistic Understanding of Information Security Posture».

Helt enestående

– Det Dinh Uy Tran har utrettet de siste to årene, er helt enestående, slår hans hovedveileder Audun Jøsang fast.

Informatikkprofessoren som tidligere ledet Forskningsgruppen for digital sikkerhet, kan fortelle at Tran i tillegg til å skrive doktorgradsavhandling, har publisert tre vitenskapelige artikler, har undervist og veiledet masterstudenter og utgitt en bok om IT-sikkerhetsledelse.

I disse to årene har han dessuten jobbet 25 prosent for Sykehuspartner, hvilket vil si at han til sammen har jobbet 125 prosent.

Hvordan Tran som attpåtil er småbarnsfar, har fått til så mye på under to år, forstår han ikke helt, men Jøsang har en teori.

– Mens vi andre prokrastinerer og lett lar oss distrahere, har Uy evnen til å holde fokus. Jeg tror det kan komme av at han har drevet mye med kampsport. 

Verdensmester i single stick

Vi møter Dinh Uy Tran i lokalene til Sykehuspartner, et selskap som leverer IKT-tjenester til alle sykehusene i Helse Sør-Øst. Tran arbeider som spesialrådgiver i seksjon for sikkerhetsrådgivning.

At evnen han har til å jobbe konsentrert og effektivt, til dels kan tilskrives kampsporterfaringene slik veilederen antyder, er han ikke avvisende til.

Dinh Uy Tran var sju år da han begynte med Taekwondo, en kampsport med vekt på spark. 19 år gammel byttet han til den filippinske kampsportgrenen Kali.

– Kali er en kampsport hvor du starter med å bygge opp forståelse for bruk av stokker og improviserte våpen,. Du lærer at våpen er en forlengelse av kroppen. Det vil si at du kan bruke de samme teknikkene uavhengig av om du bruker våpen eller ikke, forteller Tran.

Han ønsket å bli mer allsidig og lære mer om hvordan du kan forsvare deg mot våpen. At dette er meget vanskelig, beskriver han som en viktig innsikt. 

I 2011, seks år etter at han begynte med Kali, ble Tran verdensmester i konkurransen singel stick. Året etter vant han bronse i samme gren, i tillegg til sølv i varianten padded stick.

PÅ HØYDEN AV IDRETTSKARRIEREN: I årene hvor Dinh Uy Tran tok medaljer i internasjonale konkurranser, var han både trener og kaptein på landslaget

Gir fysisk og mental styrke

– Kali bidrar til å bygge karakter, sier han og forklarer at Kali i likhet med mange andre kampsportgrener, handler om mer enn å trene opp fysiske ferdigheter.

Ved å bygge opp fysiske ferdigheter, bygger du også opp disiplin, fokus og mental styrke. Balanse, tilpasningsdyktighet og effektivitet er sentrale begreper, og Kali vil ifølge filosofien den er basert på, hjelpe deg til å takle alle typer utfordringer.

Tran vil gjerne benytte anledningen til å takke sin trener Grandmaster Danny Huertas og treningspartnerne ved Oslo Stick Fighting Club på Stovner.

– De har hatt stor påvirkning på min idrettslige-, personlige- og karrieremessig utvikling, sier han.

Dinh Uy Tran trener fortsatt, men ikke mer enn et par timer i uka.

– Med tre barn på syv år, fem år og sju måneder, blir det ikke tid til mer, konstaterer han.

Også ektefellen har dessuten en jobb som krever sitt. Hun har doktorgrad i toksikologi og jobber i Direktoratet for medisinske produkter.

– Jeg er opptatt av å ha en god balanse mellom familie og jobb. Å få til det krever struktur og planlegging, poengterer han.

Fikk tilbud om å ta doktorgrad

At han fikk mulighet til å ta doktorgrad på UiO, ser han på som et lykketreff.

Tran begynte å jobbe som sikkerhetsrådgiver hos Sykehuspartner allerede etter fullført bachelorgrad på UiO i 2012. Mastergraden tok han ved siden av full jobb hos Sykehuspartner, også denne på under normert tid. 

I 2019 inngikk Sykehuspartner en avtale med Institutt for informatikk om utveksling av kompetanse. Denne innebar blant annet at Sykehuspartner skulle finansiere to halve stillinger ved UiO, en innenfor IT-arkitektur og en innenfor digital sikkerhet. Disse personene skulle i tillegg til å arbeide 50 prosent for Sykehuspartner, delta i forskning og undervisning ved UiO.

Ifølge avtalen skulle dette være personer med doktorgrad. Det viste seg imidlertid at Sykehuspartner ikke hadde noen aktuell kandidat innenfor IT-sikkerhet med en slik grad. Da løsningen ble at sykehuspartner forpliktet seg til å finansiere en ph.d. stilling, nølte ikke Tran med å melde sin interesse.

Hos Sykehuspartner er jobben hans å kartlegge og gi råd om den digitale sikkerheten i virksomheter. Tran hadde sett at det var metoder som kunne forbedres, og spørsmål som trengte svar. Og dessuten hadde  han så smått begynt å sysle med tanken om en bok.

Lite litteratur om IT-sikkerhetsledelse

Fra kollegene hadde Tran fått mange spørsmål om IT-sikkerhet, og han begynte etter hvert å skrive ned svarene han kom opp med.

– Hvordan forklarer jeg dette til de ansatte i virksomheten på en enkel måte? var et av spørsmålene jeg stilte meg, forteller han. Hvordan organiserer man informasjonssikkerhetsarbeidet slik at man får oversikt, og hvordan tilpasser man arbeidet til ulike organisasjoner, var også blant spørsmålene han grunnet på.

– Jeg oppdaget at det finnes lite litteratur om hvordan IT-sikkerhetsledelse kan utøves i praksis, forteller han.

Stipendiatstillingen ved UiO gav Tran mulighet til å gå i dybden på spørsmålene han hadde stilt seg.

– Jeg fikk være med på å utvikle faget, konstaterer han.

En helhetlig tilnærming

Parallelt med doktorgradsarbeidet skrev Tran ferdig fagboken «Informasjonssikkerhetsledelse. En holistisk tilnærming» som ble utgitt i april 2023.

– Skal du bli en god IT-sikkerhetsleder trenger du i tillegg til kompetanse om IT-sikkerhet, kompetanse om ledelse og en god virksomhetsforståelse. Mellommenneskelig forståelse er også viktig, påpeker han.

I boken sin knytter han disse feltene sammen. 

Forlaget Cappelen Damm Akademisk oppgir bachelor- og masterstudenter som studerer informasjonssikkerhet, som den primære målgruppen for boken, men Tran understreker at den er ment for alle med interesse for IT-sikkerhet og ledelse.

For ham har det dessuten vært et mål at boken skal kunne leses av personer uten inngående teknisk kompetanse.

– IT-folk blir ofte beskyldt for å snakke et språk som er uforståelig for folk flest, kommenterer han.

Informasjonssikkerhetsledernes verktøykasse

Til tross for at han nå er tilbake i full stilling hos Sykehuspartner, har han valgt å beholde undervisningsstillingen på UiO.

– Sykehuspartner har tilrettelagt slik at jeg kan undervise på UiO mellom ti og tjue prosent inntil endelig avtale er landet. Undervisningen, forskningen og kontakten med studentene gir meg mulighet til å fortsette å utvikle meg, sier han.

Fagboken hans er pensum både på masterkurset Sikkerhets- og risikostyring, som er en del av Masterprogrammet for informasjonssikkerhet og  på masterkurset Ledelse av informasjonssikkerhet, som er en del av EVU-masterprogrammet Digitalisering og ledelse.

– Boken er utrolig interessant. Jeg har lært veldig mye av den, kommenterer Audun Jøsang som selv bruker tittelen cybersikkerhetsprofessor.

I forordet til boken beskriver han den som informasjonssikkerhetsledernes verktøykasse.

– Tran har kompetanse vi mangler

Audun Jøsang håper at han snart får Tran tilbake til UiO ikke bare som underviser på overtid, men også som forsker i gruppen for digital sikkerhet på IFI.

– For oss er det et mål å utdanne masterstudenter som kan gå inn og ta ansvaret for sikkerheten i virksomheter som CISO (chief information security officer). Arbeidslivet mangler folk som kan digital sikkerhet, og blant dem som har slik kompetanse, arbeider de fleste med  teknisk sikkerhet. Tran vil kunne hjelpe oss å produsere kompetanse innenfor ledelse av informasjonssikkerhet, poengterer han.

Avtalen med Sykehuspartner forutsetter ifølge Jøsang at Tran etter fullført doktorgrad skal gå inn i stillingen som ble skissert i den opprinnelige kontrakten, og jobbe 50 prosent ved UiO og 50 prosent ved Sykehuspartner

Og det er ikke Tran det står på.

– Jeg ser fram til å fortsette å forske på IT-sikkerhetsledelse ved UiO, sier han.

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 9. feb. 2024 04:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere