Regjeringen innfører stipendordning for noen av utenlandsstudentene

I statsbudsjettet for 2023 vedtok regjeringen  å innføre studiepenger for alle studenter utenfor EU- og EØS-landene. Nå skal noen av dem som må betale, få stipend. 

INNFØRER STIPEND: Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (bildet) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnerreim vil innføre en stipendordning for studenter fra de fattigste landene. I dag må alle studenter utenfor EU og EØS betale studieavgift ved norske universiteter. Bildet er fra UiO da Sandra Borch åpnet Norsk nukleært forskningssenter. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Nå innfører regjeringen en stipendordning for noen av de berørte studentene. Studenter fra de fattigste landene i verden skal få mulighet til å søke om en stipendordning som dekker studier og opphold i Norge, melder VG i dag.

– Dette er veldig bra, og en viktig satsing, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).  Ifølge avisa blir stipendordningen presentert som et samarbeid mellom forskings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

– I forbindelse med denne omleggingen var det en gruppe studenter som dessverre falt mellom to stoler, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Tidligere leder for Studentparlamentet ved UiO og nåværende leder for Norsk studentorganisasjon Oline Sæther kom med en bredside mot forslaget under velkomstfesten for studenter ved Den internasjonale sommerskolen ved UiO den 26. juni i år. 

– Dette året bestemte den norske regjeringen at studenter som kommer fra land utenfor EØS og Sveits må betale studieavgift, samtidig som alle andre studenter får gratis utdanning.  Jeg synes det var en gal avgjørelse og derfor må den skrotes, sa hun, ifølge Uniforum.  Nå ser det ut som at ønsket hennes blir delvis innfridd gjennom en stipendordning for noen av de studentene som må betale studieavgift. 

Ordningen skal nå utformes i samarbeid mellom Direktoratet for utviklingssamarbeid (NORAD) og Direktoratet for høyrere utdanning og kompetanse (HK-dir), skriver VG.  Anne Beathe Tvinnereim lover at ordningen skal innføres fra neste studieår. 

UiO- rektor Svein Stølen synes det lover bra. 

- Positive signaler! Vi gleder oss til å se hvordan ordningen tenkes organisert og finansiert, sier hsn i en kommentar til Uniforum.

Emneord: utdanningspolitikk, utdanning, Studentforhold. Studentsaker, Interasjonalisering Av Martin Toft
Publisert 2. sep. 2023 14:01 - Sist endra 2. sep. 2023 14:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere