Åpnet høyteknologisk insekthotell i Botanisk hage

Mandag åpnet Naturhistorisk museum Norges første høyteknologiske villbiehotell, med teknologi som skal overvåke bienes hemmelige liv. 

ÅPNET INSEKTHOTELL: Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum og ordfører i Oslo Marianne Borgen åpnet det nye insekthotellet i Botanisk hage.

Foto: Øyvind Aukrust

På et arrangement i Botanisk hage klippet ordfører i Oslo Marianne Borgen snoren til insekthotellet, Tøyen Bee & Bee, som Naturhistorisk museum har laget med med hjelp fra teknologiselskapene Atea og IBM.

Ved å overvåke biene og andre insekter som lever sammen med dem, håper forskerne ved museet å finne mer ut om hvordan de lever. Dessuten blir video og data fra kameraer og sensorer publisert kontinuerlig på nett. 

– Viktig å vite

Det er forsker Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum som har designet og bygget hotellet, sammen med samarbeidspartnerne fra Atea og IBM. 

 

FORKLARTE: Hallvard Elven forklarte de frammøtte om insekthotellet på åpningen i Botanisk hage. Foto: Øyvind Aukrust

Til Uniforum sier Elven at han håper prosjektet vil bringe ny kunnskap om hvordan insektene lever inni bolene som villbiene bygger i hotellet. 

Vi ønsker å fange adferden til insektene inni reirhull. Vi vet mye om hva biene gjør i reirene sine, men det har ikke blitt gjort mange forsøk på å filme hele døgnet det som skjer inni. Vi har også arter som lever som parasitter og som prøver å smugle sine egg inn i andre arters reir. Så hvordan gjør de det, hvilke strategier har de, og hva skjer hvis en parasitt sitter inni et hull og matmor kommer tilbake og tar den på fersken?, sier han. 

For kunne filme inni hullene, vil det bli testet ut forskjellige typer lys. 

– Det må jo være lys når man skal filme, men biene vil ha det mørkt inni hullene sine. Så vi har infrarødt lys i tillegg til hvitt lys, så vi kan teste litt forskjellige ting, forteller han. 

– Glimrende eksempel på god formidling

Rektor ved UiO Svein Stølen, mener insekthotellet er et veldig godt formidlingsprosjekt. 

 

VIKTIG: Rektor ved UiO Svein Stølen påpeker at vi har en biomangfoldskrise, og ikke bare en klimakrise. Og derfor mener han at insekthotellet i Botanisk hage er et viktig prosjekt. Foto: Øyvind Aukrust

– Naturhistorisk museum skal bidra til at befolkningen har forståelse for og glede av hele naturen, så det her er en del av formidlingsoppdraget vårt. Her gjør de formidling på en ny måte, så jeg syns det er et ganske glimrende eksempel på god formidling, sier han til Uniforum. 

Han påpeker at insektene spiller en svært viktig rolle i økosystemene, og at derfor er det viktig å forstå deres verden. 

– Det er skremmende tall for hvordan biodiversiteten i verden går nedover. Mange er enige i at vi har en klimakrise, men vi har også en biodiversitetskrise. Derfor er det viktig å skape interesse og forståelse for hva insektene bidrar med i det totale økosystemet, sier han. 

Syv kameraer

Insekthotellet har foreløpig syv kameraer. Selv om det ble offisielt åpnet på mandag, har det vært i drift siden starten av mai, og det har allerede blitt oppdatert med ny teknologi.  

denne nettsiden kan alle se på livestreamen og velge mellom de ulike kameraene. Data fra hotellets sensorer blir også lagt ut her kontinuerlig.













 

Emneord: Naturhistorisk museum, Museene Av Øyvind Aukrust
Publisert 24. mai 2023 11:41 - Sist endra 24. mai 2023 11:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere