Hun mottar UiOs menneskerettighetspris

UiOs menneskerettighetspris går i 2020 til den kongolesiske kaffeentreprenøren Marcelline Budza, som leder organisasjonen Rebuild Women's Hope. 

Kvinne med gul kjole sitter med hendene foldet

ÅRETS VINNER: Budza opplevde selv hvordan moren måtte streve for å sikre familien det nødvendige livsgrunnlaget. Nå hjelper hun andre med å oppnå økonomisk selvstendighet.

Foto: Rebuild Women's Hope

Mandag annonserte Universitetet i Oslo at årets menneskerettighetspris går til agronomen Marcellina Budza, som startet kaffekooperativet Rebuild Women's Hope.

Organisasjonen hjelper kvinner i det afrikanske landet med å oppnå økonomisk selvstendighet gjennom opplæring til å bli kaffeprodusenter. Prisen innebærer et honorar på 10 000 euro og et litografi av den kjente norske kunstneren Frans Widerberg, som var regnet som en av landets fremste fram til han døde i 2017. 

Høster lovord

Rektor Svein Stølen mener arbeidet til Budza utgjør en stor forskjell i landet, som har vært herjet av krig og korrupsjon i en årrekke:

– Marcelline Budza arbeider aktivt for å sikre kvinners rettigheter i et samfunn preget av konflikt og undertrykkelse. Siden oppstarten i 2013 har mer enn 5 000 kvinner fått et bedre liv på grunn av hennes mot og harde arbeid. Det er en stor glede å gratulere Budza med UiOs menneskerettighetspris, sier Stølen.

– I tillegg til å sette kvinner i stand til å ta kontroll over sine egne liv, jobber Budza med å skaffe rent vann og helsetjenester. Det vet vi er avgjørende for kvinne- og barnehelse, og hennes engasjement skaper enorme positive ringvirkninger, mener rektor.

African Students Association er også fulle av lovord om årets vinner:

– Vi er glade for å se lederen for et så viktig initiativ vinne denne prisen. Kvinner som Marcelline Budza er ryggradene i grasrotbevegelser som kjemper for å løfte og skape muligheter for kvinner, og hun fortjener anerkjennelsen for det viktige arbeidet hun gjør, sier politisk rådgiver Rahwa Tilahun Yohaness til Uniforum.

– Vil markere seg som fredsby

Prisen er startskuddet for Oslo Peace Days, som går av stabelen denne uka – denne gangen i digital utgave. Arrangementet er et samarbeid mellom UiO, Det Norske Nobelinstitutt, Nobels Fredssenter, Oslo kommune og Institutt for fredsforskning (PRIO). 

– Det kan beskrives som en slags kunnskapsfestival, sier PRIO-direktør Henrik Urdal.

– Oslo Peace Days er et samarbeid mellom forsknings- og kunnskapsinstitusjoner og Oslo kommune. Vi ønsker å markere Oslo som fredsby. Og så er det lagt rundt Nobels fredspris, men med et bredere anslag, forklarer han, og fortsetter:

– Vi forsøker å brede tematikken litt ut på et videre lerret om tematikk rundt krig og fred, slik at temaet blir større enn bare fredsprisen. Både arrangementer som skal bringe fram det vi vet om krig og fred, og noe som treffer folk i ulike aldre og fra forskjellige bakgrunner, sier han.

PRIO arrangerer blant annet sin Peace Address på tirsdag, med de to unge kvinnene Ilwad Elman og Hajer Sharief, som jobber med fredsbygging i hjemlandene Libya og Somalia. 

Av Knut Anders Finnset
Publisert 7. des. 2020 16:36 - Sist endra 7. des. 2020 16:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere