Jørn og Kristin Braa fikk internasjonal pris for helseinformasjonssystemet sitt

Søskenparet Kristin og Jørn Braa ved Institutt for infomatikk er tildelt Roux-prisen for å ha utviklet helseinformasjonssystemet DHIS2,  Prisen er på 100 000 dollar. 

En kvinne og en mann sitter på en benk med ryggene mot hverandre

ROUX-PRISEN: Kristin og Jørn Braa er tildelt den internasjonale Roux-prisen for arbeidet med å ha utviklet et revolusjonerende helseinformasjonssystem. Bildet ble tatt i 2013 etter at de hadde fått tildelt UiOs innovasjonspris. (Arkivfoto)

– Denne prisen mottar vi på vegne av et stort fellesskap, sier Kristin Braa til Titan.uio.no, fakultetsavisa ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO.  Prisen ble delt ut til Kristin og Jørn Braa mandag denne uka. Søskenparet ble nominert til prisen av Camilla Stoltenberg, direktør for Folkehelseinstituttet

Avisa skriver også at Roux-prisen ble opprettet i 2013 av ekteparet David og Barbara Roux og at prisen skal belønne innovasjon innen anvendt helseforskning. .  

– Arbeidet Kristin og Jørn har gjort er et viktig bidrag til arbeidet med å forbedre helsen over hele verden, sier direktør Christopher Murray ved Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) ved University of Washington, til titan.uio.no.  Det er de som driver arbeidet med Roux-prisen. 

Kristin og Jørn Braa fikk tildelt UiOs innovasjonspris i 2013 for å ha utviklet helseinformasjonssystemet HISP. Og rektor Svein Stølen synes det er flott at de har fått tildelt denne internasjonale prisen. 

– Kristin og Jørn Braa har utviklet et enestående system, som redder liv verden over hver eneste dag. Jeg gratulerer dem og forskermiljøet rundt dem med en velfortjent anerkjennelse, sier Svein Stølen i en melding på UiOs nettsider. 

Der går det også fram at HISP (Health Information Systems Programme) er et globalt nettverk styrt av Institutt for informatikk ved UiO og handler om utvikling av robuste helsedatasystemer i den tredje verden.

Kjernen i HISP er programvaren DHIS 2 (District Health Information System), som er et verktøy for innsamling, validering, analyse og presentasjon av helsedata. Det er utviklet ved hjelp av fri programvare og åpen kildekode. DHIS 2 er nå en internasjonal standard.

 

 

Publisert 18. nov. 2020 10:29 - Sist endra 18. nov. 2020 12:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere