Mekling om lønnsoppgjøret – UiO-ansatte kan bli tatt ut i streik

Partene klarte ikke å bli enig om lønnsoppgjøret i september, og ved midnatt natt til torsdag går fristen ut for å komme til enighet.

UTDANNING SKAL LØNNE SEG: Forhandlingsleder i Unio, Guro Elisabeth Lind, mener Unio-medlemmene har krav på «sin del av kaken».

Foto: Ola Sæther

Årets lønnsoppgjør er nå i sluttspurten av meklingsfasen etter at det ble brudd i forhandlingene 14. september. Meklingen vil da ha pågått i tre uker siden starten 23.september.

Unio er den eneste av de UiO-tilknyttede fagforeningene som i første omgang vil ta medlemmer ut i en eventuell streik dersom partene ikke kommer til enighet. Dette skriver UiO på sine nettsider for ansatte.

Ved en eventuell opptrapping vil andre medlemsorganisasjoner kunne melde seg på streiken. Også LO, Parat, og Akademikerne brøt forhandlingene med staten i september.

– Henger etter lønnsmessig

Forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind, forklarte i en pressemelding hvorfor 

Lind mener de ansatte har krav på reallønnsvekst, også i pandemiåret 2020. 

– Dette er et krevende oppgjør, i en krevende økonomisk situasjon. Staten mener det ikke er noen penger å forhandle om i år. Vårt utgangspunkt er at det alltid finnes muligheter i et lønnsoppgjør, og at våre medlemmer skal ha sin del av kaken. Vi forventer reallønnsvekst for alle statsansatte, sier Lind i en uttalelse publisert på Unios nettsider.

Hun mener lønnsoppgjøret er viktig blant annet for å bevare offentlig sektor som en attraktiv arbeidsplass, og for å reflektere verdien av høyere utdanning.

– Vi skal ta hensyn til situasjonen i norsk økonomi, og til resultatet i frontfaget. Samtidig er det viktig å huske at frontfaget er en norm, og ikke en fasit, for andre oppgjør. Arbeidstakere med høyere utdanning i offentlig sektor henger etter lønnsmessig. Det er en viktig grunn til at det er rekrutteringsproblemer i flere viktige yrker i offentlig sektor. Også dette oppgjøret må bidra til at utdanning og kompetanse lønner seg, sier hun.

Røper ikke antallet

På sine nettsider skriver Unio selv at de vil ta ut medlemmer i streik fra Politietaten, Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet.

Kommunikasjonssjef i Unio, Hedvig Bjørgum, sier til Uniforum at organisasjonen på nåværende tidspunkt ikke ønsker å gå ut med hvor mange UiO-ansatte som kan bli tatt ut i en eventuell streik fra torsdag.

Uniforum har også vært i kontakt med Guro Elisabeth Lind, som ikke kan si noe om utviklingen i meklingene på grunn av taushetsplikt.

Av Knut Anders Finnset
Publisert 13. okt. 2020 16:45 - Sist endra 13. okt. 2020 16:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere