I år skal Nobels fredspris utdeles på UiO

Nobelkomiteen skrinlegger fredsprisutdelingen i Oslo rådhus til fordel for et mindre arrangement i Universitetets aula. 

FORSMAK: Slik så det ut da UiO arrangerte en koronatilpasset utgave av årsfesten tidligere denne måneden. Da var det i underkant av 100 personer tilstede.

Foto: Ola Gamst Sæther

Utdelingen av Nobels fredspris vil i år finne sted i Universitetets aula. Prisen ble delt ut i den Munch-utsmykkede salen fra 1947 til 1989. Siden har seremonien foregått i rådhuset.

Nobelinstituttet sier dette gjøres for å markere annerledesåret 2020, og for at arrangementet ikke skal oppleves stusselig. Seremonien for de andre Nobelprisene er også avlyst.

- Vi ønsker å samordne oss med Stockholm, og vi vil markere at dette er et unntaksår. Da er det fint å legge utdelingen til et annet lokale, sier Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen, til NRK.

Njølstad mener også at det ville blitt stusselig å være i rådhuset med den krympede forsamlingen de har lagt opp til i år. Det blir omtrent 100 gjester, opplyser han.

– For det andre kunne vi ikke ha hatt flere enn 200 mennesker i rådhuset – i en sal som egentlig har plass til 1.000 – så det ville ha sett veldig glissent ut.

Vinneren kan utebli

Hvem som får årets Nobels fredspris blir klart fredag 9. oktober. På grunn av pandemien er det usikkert om vinneren kan komme til Oslo for å motta prisen. Derfor legges det opp til at vedkommende er med på utdelingsseremonien digitalt.

Instituttet sier de også er i dialog med UiO og Oslo kommune om Nobel Peace Prize Forum dagen etter seremonien den 11. desember, og at det gjenstår å se hvorvidt dette kan gjennomføres som normalt.

Av Knut Anders Finnset
Publisert 23. sep. 2020 16:28 - Sist endra 23. sep. 2020 16:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere