Årsfesten 2020: – Endret for alltid

Årets årsfest på Universitetet i Oslo var trolig den mest eksklusive i historien. Uniforum var blant de få som fikk være til stede i Universitets aula.

BEGRENSET: Det var korona-tilpasset størrelse på publikummet i universitetets aula onsdag.

Foto: Ola Gamst Sæther

Det var større ekko i veggene enn det man kanskje skulle ønske seg, da UiOs årsfest gikk av stabelen i Universitetets aula 2. september. Årsfesten, som bare hadde 78 gjester denne gangen, ble en kort affære. De pent pyntede gjestene satt med to meters mellomrom da det ble delt ut priser og medaljer til studenter og ansatte i løpet av den drøye timen seremonien varte.

Amputert feiring

Uniforum skrev tidligere at årets arrangement ville være av betydelig mindre omfang enn det som er normalt. Seremonien startet imidlertid på sedvanlig vis med prosesjon, hvor universitetsledelsen, med rektor Svein Stølen i front, ankom den Munch-dekorerte salen til musikk fra Universitetets symfoniorkester.

I år ble det verken utnevning av æresdoktorer (utsatt til 2021), Kristine Bonnevie-forelesning, eller kakeutdeling. Festen ble heller ikke strømmet på nett, og ble dermed en svært eksklusiv begivenhet.

LIVLIG: Årsfesten ser som regel mer ut som dette. Her fra 2017, med rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo i midten. Foto: Ola Sæther / Uniforum.

– Endret for alltid

Stølen sparket selv annerledes-feiringen i gang, og la i sin tale vekt på verdien av forskning og kunnskapsforvaltning i krisetider som den vi har opplevd under koronapandemien. 

– Sjelden har vel ropet etter forskningsbasert og uavhengig kunnskap vært større, og sjelden har vel en ukjent fremtid kommet raskere over oss, sa rektoren fra talerstolen. 

Stølen sa i talen at våren 2020 "for alltid har endret hvordan vi underviser, lærer og vurderer". Samtidig berømmet han universitetets studenter og ansatte for rask og effektiv omstilling:

– Jeg er imponert over den enorme innsatsen som er lagt ned av studenter og kollegaer i denne tiden. Fra stor frivillig innsats i helsesektoren, til ekspressomlegging av undervisning til digitale flater, til forskning på smittespredning, behandling, og vaksiner, sa rektor, og fortsatte: 

– Og ikke minst, bidrag til folkeopplysning og til den offentlige debatten om hva som er fornuftige, effektive og legitime tiltak for å møte krisen.

Prisdryss

Underholdningen var det Kvindelige Studenters Sangforening som sto for, men heller ikke de var fulltallige grunnet de strenge restriksjonene for arrangementet. Det tradisjonsrike koret, med sine karakteristiske sorte hatter, er verdens eldste akademiske kvinnekor, og har tidligere blitt kåret til verdens beste i dameklassen.

UNDERHOLDT: Kvindelige Studenters Sangforening.(Foto:Jarli&Jordan/UiO)

De fremførte blant annet Sissel Kyrkjebøs "Se Ilden Lyse", og da kom det omtalte ekkoet i salen til sin rett. Koret gjorde seg tidligere i år bemerket for samme låt, da de publiserte en video på Facebook hvor de gjorde en "korona-versjon" av klassikeren, som tok helt av og ble sett av over en halv million.

Prisene som ble delt ut under seremonien var Forskningsprisen, Prisen for årets yngre forsker, Utdanningsprisen, Formidlingsprisen, og Innovasjonsprisen. Det ble også delt ut bærekraftpris for beste masteroppgaver, og Hans Majestet Kongens Gullmedalje for fremragende, yngre forskere ved universitetet. Alle prisvinnerne ser du nedenfor.


VINNERNE:

Forskningsprisen: Ole Andreassen, Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet.

Årets unge forsker: Trude Storelvmo, Institutt for geofag, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Formidlingsprisen: Hans Petter Graver, Det juridiske fakultet.

Utdanningsprisen: Lisbeth Brevik, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Innovasjonsprisen: Bjarne Bogen, Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet.


UiOs bærekraftpris til masteroppgaver:

  • Mats Haraldsen, Det humanistiske fakultet
  • Elin Dypvik Sødahl, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
  • Anja Duun Skauge og Christian Andrés Palacios Haugestad, Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Hans Majestet Kongens Gullmedalje: 

  • Jon Magnus Haga, Det medisinske fakultet
  • Banafsheh Ranji, Det humanistiske fakultet
  • Carl Andreas Lindstrøm, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
  • Solveig Hillesund, Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Emneord: Årsfesten, Kultur, UiOs priser Av Knut Anders Finnset
Publisert 3. sep. 2020 15:25 - Sist endra 3. sep. 2020 15:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere