Studentleder Marte Øien fornøyd med milliardhjelp til studentene

Studentene får 1 milliard kroner ekstra i krisepakke. Det ble Stortinget enig om i dag. – Et stort steg i riktig retning, sier NSO-leder Marte Øien. 

FORNØYD: - Et steg i riktig retning. Det sier Marte Øien etter at Stortinget er blitt enige om en milliard i krisepakke til studentene. Her står hun sammen med UiO-rektor Svein Stølen  i Stortinget under presentasjonen av forslaget til statsbudsjett i fjor høst. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Både regjeringspartiene og opposisjonspartiene har  i Stortinget i dag blitt enige om en tredje krisepakke. Den gir studentene en kompensasjon på en milliard kroner på grunn av at de mister inntekt under koronakrisen. En pressemelding fra Norsk studentorganisasjon  (NSO) viser at forslaget Stortinget har blitt enig om, gir norske studenter som har mistet inntekten sin mulighet til å få et lån fra Lånekassen på totalt 26 000 kroner. Stipendandelen vil utgjøre mellom 30-40 prosent. NSO-leder Marte Øien er fornøyd. 

– Dette vedtaket viser at Stortinget og regjeringen anerkjenner at studenter er i en vanskelig situasjon og tar denne situasjonen på alvor. Det er et stort steg i riktig retning, sier Marte Øien, 

– Vi er glade

Da forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i forrige uke opplyste at studentene skulle få ta opp et ekstra lån i Statens lånekasse for å sikre økonomien sin, vakte det et ramaskrik og store protester fra studentene.  Det ble vist til at studentene ble nedprioritert sammenlignet med andre grupper i samfunnet som fikk nyte godt av rausere krisepakker. Med dagens enighet i Stortinget, ser situasjonen til studentene bedre ut. 

– Vi er glade for at Stortinget har lyttet til våre innspill om at arbeidstakere som også er studenter, må få bedre støtteordninger i denne situasjonen, enn de har i dag, sier Øien. Hun peker på at det kan komme på tale å komme med flere tiltak om situasjonen for studentene ikke blir bedre. 

-Men vi håper at det ikke blir tilfelle. Nå ønsker vi at alle norske arbeidstakere, enten de er studenter, eller ikke, kommer tilbake i jobb så raskt det er forsvarlig, sier Marte Øien.

SiO får 108,3 millioner til studentboliger på Kringsjå

Samtidig får Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus 108,3 millioner  kroner til sitt prosjekt på Kringsjå. Det skal gi til sammen 300 nye hybelenheter når det står ferdig. Til sammen får sju studentsamskipnader og én boligstiftelse 726 millioner for å bygge 2 000 nye hybelenheter til studenter.

– Et godt og rimelig sted å bo er en forutsetning for å kunne studere. For hver hybel som ferdigstilles, så er det minst én student som får mulighet til å bo i en studentbolig gjennom studietiden sin, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en pressemelding.

– Dessuten er det positivt med byggeaktivitet i en tid der koronaviruset legger en demper på økonomien.

Med 2 000 nye studentboliger i år vil regjeringen totalt ha bevilget penger til 16 000 studentboliger i perioden 2014 til 2020. Det tilsvarer et årlig snitt på 2 280 studentboliger, går det fram av pressemeldingen. 

Emneord: Koronavirus, Studentforhold. Av Martin Toft
Publisert 31. mars 2020 12:34 - Sist endra 31. mars 2020 12:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere