Derfor tilsatte Khrono ny debattansvarlig uten utlysning

Khrono-redaktør Tove Lie er strålende fornøyd med å ha tilsatt en debattansvarlig som passer perfekt inn i «Khrono-folden».

TOK ET VALG: Det kunne også vært en mulighet å lyse ut stillingen, medgir redaktør Tove Lie. På bildet leder hun en debatt om ytringsfrihet og ytringsmot i akademika, i anledning Khronos femårsdag i vinter.

Foto: Ola Sæther

Under overskriften «Schei fra Dagbladet til Khrono» kunne Khrono nylig melde at avisa har tilsatt Amanda Schei (27) som journalist og debattansvarlig.

– Jeg er veldig glad for å få Amanda med på Khrono-laget. Vi skal bygge opp «nye» Khrono med en stor satsing over hele landet og Amanda Schei passer perfekt inn i «Khrono-folden,» uttaler redaktør Tove Lie i egen avis.

Khrono har ikke tidligere hatt en egen stilling dedikert til debatt. Det var heller ikke kjent at de planla en slik. Stillingen Schei tiltrer 1. februar 2019, har nemlig ikke vært lyst ut.

– Jeg spurte om hun var interessert

– Hvorfor ble ikke stillingen lyst ut?

– Fordi det er en midlertidig stilling på under seks måneder, opprettet for å avlaste resten av redaksjonen i arbeidet med å bygge opp «nye Khrono».  Schei skal avlaste oss både innenfor journalistikk og debatt, sier Tove Lie, og forsikrer at stillingen har blitt besatt i samarbeid med HR-avdelingen på OsloMet.

At det ikke framgår verken i Khrono eller av pressemeldingen om tilsettingen, sitert i Medier24 og Journalisten, at det er snakk om et kortvarig engasjement, betegner Lie som en glipp*.

– Khrono er en avis i sterk vekst på offentlige midler. Burde dere gå foran med et godt eksempel og lyse ut ledige stillinger offentlig, selv i tilfeller der loven gir mulighet for unntak?

– Ja, det kunne vi gjort. Samtidig har vi ikke tørt å forskuttere noe. Det tar sin tid å få alt på plass med «nye Khrono», sier Lie.

Schei jobber for tiden i Dagbladet, der hun vikarierer for Martine Aurdal som debattansvarlig og kommentator.

– Vurderte dere flere kandidater enn Amanda Schei?   

– Jeg spurte henne om hun var interessert, svarer Khrono-redaktøren.

Stillingen blir trolig permanent

– Hvordan finansierer dere stillingen?

– Vi vet ikke nøyaktig hvor mange penger vi har til rådighet neste år. Men vi inngikk avtalen med Schei dagen etter at styret ved UiB sa ja til et samarbeid med OsloMet, som blant annet innebærer tre nye Khrono-stillinger i Bergen.

– Schei skal sitte i Bergen?

– Hun skal sitte i Oslo.

Etter hvert vil det lyses ut en rekke journaliststillinger både i Bergen og Oslo, forteller Lie. Sannsynligvis vil det også lyses ut en fast stilling som debattansvarlig.

– Vi har fått signaler om økonomisk støtte fra universitetene både i Oslo, Stavanger og Agder. Så vi er ikke bekymret for det økonomiske framover, sier Khrono-redaktøren.

Kan bli redaktør for UiBs lokalavis

Styrevedtaket ved Universitetet i Bergen vil – gitt at styret ved OsloMet slutter seg til avtalen – innebære at Tove Lie overtar ansvaret som ansvarlig redaktør også for UiBs uavhengige lokalavis På Høyden. I dag er Dag Hellesund redaktør for avisa.

– Du ligger an til å bli redaktør også for UiBs lokalavis. Blir det mer eller mindre åpenhet og demokrati i sektoren av færre ansvarlige redaktører?

– Jeg har aldri hatt noe ønske om at sektoravisene legges ned eller blir færre. Avtalen med UiB er et spennende kompromiss, og modellen var egentlig ikke den verken vi eller de i Bergen helst ville ha. Men jeg har sagt at nå skal vi lage en veldig bra lokalavis, som blant annet skal satse mer på studentstoff. Og strategien skal legges i samarbeid både med styret og de ansatte, framhever Lie.


* Etter at Uniforum var i kontakt med Tove Lie i dag, er Khronos sak om tilsettingen oppdatert med tilføyelsen «Stillingen er foreløpig midlertidig på 6 måneder».

 

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 6. des. 2018 16:42 - Sist endra 7. des. 2018 16:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere