Arild Stubhaug hedres med Brøggermedaljen

Forfatteren Arild Stubhaug hedres nå med Brøggermedaljen av styret for Det Norske Videnskapsakademi for sitt store bidrag til å få opprettet Abelprisen.

HEDRES: Forfatteren Arild Stubhaug hedres med Brøggermedaljen for den store innsatsen sin med å få opprettet Abelprisen.

Foto: Arash A. Nejad/Scanpix

Forfatteren Arild Stubhaug har gjort en stor innsats med formidling av norsk vitenskapshistorie og særlig om matematikeren Niels Henrik Abel. Nå hedrer styret i Det Norske Videnskaps-Akademi ham med Brøggermedaljen for hans store bidrag til å få opprettet Abelprisen, går det fram av en pressemelding.  Den 6. desember får Arild Stubhaug utdelt prisen i Akademiets lokaler i Drammensveien.

- Det har vært fantastisk spennende å være med på å initiere og etablere Abelprisen. Jeg er svært glad for at den er blitt den ledende internasjonale matematikkprisen. Det som gjenstår nå er at det norske publikumet blir mer oppmerksom på hvor betydningsfull prisen er.

- Det er viktig å åpne døren inn til vitenskapelig arbeid, jeg vil gjerne bidra til det, sier Arild Stubhaug som fortsatt er en aktiv formidler.

Stubhaug var svært viktig for å få opprettet Abelprisen i matematikk. Han verk om Niels Henrik Abel gav svært gode argumenter for å opprette en slik pris, noe regjeringen gjorde i 2002. Første gang prisen ble delt ut var i 2003. Da gikk den til den franske matematikeren Jean-Pierre Serre.

I statuttene for Brøggermedaljen heter det at «medaljen utdeles til personer som ved organisasjonsvirksomhet, økonomitiltak eller på annen måte har gjort en særlig verdifull innsats for bedring av norsk vitenskaps kår».

Stubhaug har skrevet en rekke biografier over kjente norske vitenskapspersoner som de norske matematikerne Niels Henrik Abel og Sophus Lie, og den svenske matematikeren Gösta Mittag-Leffler. Nå arbeider Stubhaug på en bok om statsviteren Stein Rokkan. 

Tidligere mottakere av medaljen:

Olaf Devig (1979), Arve Johnsen (2004), Tormod Hermansen (2004) og Trond Mohn (2015).

• Les mer om Arild Stubhaug i Uniforum:

Niels Henrik Abel - et dramatisk liv

Brakte Abel-manus heim for fire millionar

 

 

 

Emneord: Priser, Matematikk, Abelprisen
Publisert 27. nov. 2018 16:50 - Sist endra 27. nov. 2018 17:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere