Svein Stølen: – UiO vil fortsatt endre Norge og verden

– Å utfordre det etablerte, diskutere og utforske nye tilnærminger er det som kjennetegner kritisk tenkning. Det er slik tenkning som kjennetegner Universitetet i Oslo og som vi vil at dere lærer. Det understreker rektor Svein Stølen i sin velkomsttale til de nye studentene nå i ettermiddag.

ETISK FORPLIKTELSE: – Med forskere og lærere i verdensklasse, sterke studenter som dere, brede fag og pensum og ikke minst et stort og viktig mangfold, har vi en etisk forpliktelse til å bidra til å løse dagens samfunnsutfordringer. Du kan bidra!, er oppfordringen fra UiO-rektor Svein Stølen som her skrider inn i Aulaen sammen med prorektor Gro Bjørnerud Mo. (Arkivfoto) 

Foto: Ola Sæther

Kjære nye studenter!

Velkommen til Universitetet i Oslo!

Gratulerer med studieplass ved Norges beste universitet!


For meg, og for hele UiO, er dette den største dagen i det akademiske året. Å ønske tusenvis av nye studenter velkommen, får hjertet til å pumpe ekstra og er rett og slett utrolig gøy. Som dere ser, har vi tatt finstasen frem i dag. Kappen og kjedet er en del av vår tradisjon og historie, en tradisjon og historie som dere nå blir en del av og vil være med på å forme videre. 

Some of you have traveled a long way to study here at the University of Oslo.
A warm welcome to all our international students! The University of Oslo is a couple of year’s older than the Norwegian Constitution, and has influenced our nation and the city of Oslo in so many ways. The buildings surrounding us illustrate our historic role.

On your right side, in Gamle festsal, parliament meetings were held for many years. Behind me, inside the University Aula, overlooked by large and impressive Munch paintings Nobel Peace Prize Winners, such as Martin Luther King, Mother Teresa and Dalai Lama, have been honored.

Men, dagen i dag handler ikke om det som har vært. Dagen i dag handler om det som skal bli. Deres studietid starter nå, og det er du selv som sitter ved roret!

Mitt viktigste råd til hver enkelt av dere er: vær nysgjerrig og bruk mulighetene!

Dere vil jo bli møtt med flere veivalg i årene som kommer. Da håper jeg dere vil møte usikkerheten nettopp med nysgjerrighet. Vær et ja-menneske, utforsk, prøv, og ja, det er lov å feile! Når undervisningen starter, vil du møte de fremste ekspertene og du vil møte studenter med de samme faglige interessene som deg selv.

Vær et ja-menneske. Ta kontakt med andre, still spørsmål, start kollokvier, jobb sammen, hjelp hverandre og bruk det fantastiske studenttilbudet vi har.

Å utfordre det etablerte, diskutere og utforske nye tilnærminger er det som kjennetegner kritisk tenkning. Det er slik tenkning som kjennetegner Universitetet i Oslo og som vi vil at dere lærer. I over 200 år har UiO endret Norge og verden. UiO vil fortsatt endre Norge og verden. Ikke minst ved hjelp av dere - våre flotte studenter.

Ett av de viktigste industrieventyrene i Norge, Norsk Hydro, startet i disse bygningene. I 1903 skulle fysikkprofessor Kristian Birkeland demonstrere en elektrisk kanon for samfunnets topper i Gamle festsal. Det endte i et stort smell og kortslutning. Men erfaringen fra fiaskoen ble startskuddet for industriell produksjon av gjødsel. Dette i en tid hvor verdens befolkning var truet av sult og lagrene med naturlig gjødsel tomme. Ved å prøve og feile, vil nye muligheter oppstå. Det gjaldt for Birkeland og det gjelder for deg.

Du trenger ikke nødvendigvis teste kanoner i Gamle festsal, men vær ikke redd for å trå feil. Det er de færreste av oss som finner løsningen ved første forsøk. Hadde det vært slik - ville jo alle verdens problemer allerede vært løst.

Også i dag står verden ovenfor store utfordringer; klima, helse, energi, menneskerettigheter - rett og slett verdens og samfunnets bærekraft. Det er utfordringer som ikke løses i vakuum, men i samspill, på tvers av faglige, etniske og geografiske grenser. Med forskere og lærere i verdensklasse, sterke studenter som dere, brede fag og pensum og ikke minst et stort og viktig mangfold, har vi en etisk forpliktelse til å bidra til å løse dagens samfunnsutfordringer. Du kan bidra!

Jeg vil at du skal utforske verden her på UiO. Men stopp ikke med det, reis også ut! Legg en plan og benytt deg av en av våre gode utvekslingsavtaler.
Bli kjent med nye kulturer. Få nye perspektiver. Få nye bekjentskaper. Disse vil du ha med deg livet ut!

Det siste jeg vil si, er noe jeg også sa da jeg stod her som fersk rektor i fjor, vær snill med hverandre. Å flytte til en ny by, etablere et nytt nettverk, starte en ny hverdag, det kan være ensomt og det kan være tøft. Så se hverandre i øynene, snakk med hverandre og bidra til et godt studiemiljø!

Det er en stor ære å få være deres rektor.

Tusen takk for meg!

(Talen er publisert med forbehold om at det kan være endringer i den muntlige versjonen)

ÅPNINGSSEREMONI: I ettermiddag er det åpningsseremoni for nye studenter på Universitetsplassen. I fjor så det slik ut. (Foto: Helene Lindqvist)

 

Emneord: Universitetspolitikk, Studentsaker, Studentforhold Av Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo
Publisert 13. aug. 2018 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere