Psykologistudenter fra Ungarn får støtte fra ESA

Norge har ikke villet godkjenne mastergrader i klinisk helsepsykologi fra ELTE-universitetet i Ungarn. EØS-tilsynet ESA innleder derfor i dag en formell sak mot Norge etter at halvannet år med uformell dialog ikke har ført fram. 

BRUDD: – ESA anser Norges nye fremgangsmåte som et brudd på EØS-reglene som innskrenker studentenes rettigheter, sier ESA-president Bente Angell-Hansen.

Foto: Flickr

ESA har mottatt klager fra flere psykologi-kandidater som har fått avslag på søknaden i Norge om å få godkjent en mastergrad i klinisk helsepsykologi fra ELTE-universitetet i Ungarn.

«ESA anser Norges nye fremgangsmåte som et brudd på EØS-reglene som innskrenker studentenes rettigheter», sier ESA-president Bente Angell-Hansen i en pressemelding som er lagt ut på ESAs nettsider.

Fram til april 2016 kunne uteksaminerte ELTE-studenter søke om autorisasjon til å praktisere som psykolog i Norge dersom de bygde på utdanningen med ett års praksis med veileder. Etter at ordningen hadde vart i 13 år, stanset norske myndigheter den uten forvarsel. Dette rammet 66 uteksaminerte ELTE-kandidater samt en rekke personer som fortsatt studerte.

«Norske studenter har investert både tid og penger på å studere i utlandet, og de har gjort det i god tro på bakgrunn av langvarig praksis. EØS-reglene er laget for å beskytte studentenes rettigheter og gi dem forutsigbarhet», sier Angell-Hansen.

Dagens formelleåpningsbrev er det første skrittet i ESAs traktatsbruddsak mot Norge. ESA har gitt norske myndigheter tre måneder på å fremme sitt syn, før tilsynet bestemmer seg for om saken skal tas videre.

ESA vurderer samtidig andre, lignende klager knyttet Norges nye fremgangsmåte. Disse klagerne har psykologiutdannelse fra Polen, Spania, Litauen og Nederland, skriver ESA.

Publisert 12. juni 2018 13:14 - Sist endra 12. juni 2018 13:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere