PST: - Iran bak hacking av norske universiteter

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har varslet både Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen om at flere titalls forskere har vært utsett for målrettede hackerangrep, trolig fra Iran.

HACKERANGREP: Politiets sikkerhetstjeneste mener at 43 forskere ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har vært utsatt for hackerangrep, trolig fra Iran.

Foto: Kristoffer Furberg i Universitetsavisa

Amerikanske FBI har etterlyst ni iranere som er siktet for å stå bak operasjonen, som rammet universiteter i 21 land, melder NRK.  Det var for noen uker siden Politiets sikkerhetstjeneste informerte Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen om at rundt 80 av deres forskere var utsatt for et omfattende, målrettet hackerangrep, trolig styrt fra Iran. Etter at alarmen gikk, har universitetene selv funnet fram til 43 forskere. Det er altså FBI som har etterforsket hackerangrepet, som blant annet rammet 144 universiteter i USA og 176 universiteter i 21 andre land, blant dem Norge.

I alt 24 forskere ved Universitetet i Oslo mottok i 2015 en e-post som så ut til at den kom fra en tysk forsker i München. Dette var en reell forsker som ble misbrukt av hackerne. IT-direktør Lars Oftedal sier til NRK at at de som sto bak angrepet var veldig profesjonelle.

– Det var direkte til den enkelte, det var godt språk og det var en lenke til en artikkel om den enkelte. Så det var gjort bevisst research for å finne fram til dem, sier Oftedal. Ifølge NRK mener både Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen at de har gode systemer for å hindre slike hackerangrep. Av personvernhensyn har ingen av universitetene ønsket å formidle kontakt mellom NRK og forskerne som ble utsatt for hackerangrepet, skriver NRK. NRK har heller ikke lykkes i å få en kommentar fra Irans ambassade.

Emneord: Iran, Overvaking, pst, Hackere
Publisert 13. mai 2018 22:41 - Sist endra 13. mai 2018 22:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere