Bekymret for hvordan nikabforbud skal håndheves

– Nybø hevder at man har lyttet, men da har man i så fall lyttet med et halvt øre, sier prorektor Gro Bjørnerud Mo om lovforslaget fra regjeringen.

MARKERER MOTSTAND: Prorektor Gro Bjørnerud Mo sier at UiO vil fortsette å markere motstand mot lovforslaget om forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjoner.

Foto: Ola Sæther

Det er i Forskerforum at UiOs prorektor går ut med bekymring for hvordan et nikabforbud skal håndheves på en fornuftig måte, forutsatt at regjeringens lovforslag blir vedtatt i Stortinget.

Før påske presenterte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) lovforslaget, sammen med finansminister Siv Jensen (FrP) og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Forslaget innebærer et forbud mot ansiktsdekkende plagg ved norske utdanningsinstitusjoner, men kun i undervisningssituasjoner. Utenfor forelesning eller timeundervisning skal det være fritt fram for å bruke plagg som dekker ansiktet, som nikab.

Nybø sa at regjeringen har lyttet til institusjonene i utformingen av forslaget, nettopp ved å snevre forbudet inn til kun undervisningssituasjon.

– Nybø hevder at man har lyttet, men da har man i så fall lyttet med et halvt øre. En nær samlet UH-sektor avviste klart behovet for et slikt forbud. Ansiktsdekkende plagg er ikke et utbredt problem på Norges største campus, kontrer prorektor Mo i Forskerforum.

Hun anser forslaget som ren symbolpolitikk, som kommer til å bli vanskelig å håndtere:

– Vi ser med bekymring på hvordan dette skal håndheves på fornuftig måte, sier Mo.

Nybø svarer at regjeringens ambisjon er et regelverk som «regulerer så lite som mulig, og så mye som nødvendig», og påpeker at et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg på campus har flertall i Stortinget.

– Jeg merker meg blant annet at Arbeiderpartiet har kritisert Venstre for å ha «vannet ut forbudet». For Venstre var det viktig å ramme inn dette forslaget slik at voksne folk kan få ta selvstendige vurderinger om tildekking utenfor klasserom og forelesningssalene, sier Nybø.

Lovforslaget skal etter planen behandles i Stortinget i løpet av våren.

Emneord: Universitetspolitikk, Islam Av Nils Martin Silvola
Publisert 13. apr. 2018 14:53 - Sist endra 13. apr. 2018 14:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere