Flest syrere har søkt om godkjenning av utenlandsk utdanning

Det var størst økning i søknader om godkjenning av utenlandsk utdanning fra Syria og Storbritannia i 2017. Det viser nye tall fra NOKUT.

GODKJENT UTDANNING: Anwar Horani fra Syria har en bachelorutdanning i fysioterapi fra hjemlandet. Nå har hun gått godkjent utdanningen og kan begynne på kurset "International Public Health" ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foto: Sølvi Waterloo Normannsen/Universitetsavisa

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning)  mottok totalt 8613 søknader om godkjenning av høyere utdanning i 2017. Dette er en økning på 12 prosent fra 2016. Topp tre på søknadstoppen er nå Syria, Polen og Storbritannia, melder NOKUT.

Antall søkere om godkjenning av utenlandsk høyere utdanning fra både Syria og Storbritannia økte med 25 prosent fra 2016 til 2017.

   • Les også: Anwar fikk pass nummer 1 - nå skal hun studere ved HiOA

– Selv om den store flyktningestrømmen fra Syria har avtatt, så tar det tid før de søker oss om godkjenning. Dette forklarer hvorfor Syria ligger på topp. I tillegg ser vi en økning i antall søkere fra land hvor det tradisjonelt er høy arbeidsinnvandring og hvor det er mange norske utenlandsstudenter. Dette gjelder blant annet Storbritannia og USA, sier Stig Arne Skjerven, direktør for utenlandsk utdanning i NOKUT.

NOKUT forventer også økt søknadsvekst i 2018. Prognosene våre legger opp til like mange søkere med kvalifikasjoner fra Syria som i fjor, samtidig som vi forventer at antallet søkere fra tradisjonelle land med høy arbeidsinnvandring, som Polen, Storbritannia og Litauen, vil fortsette å øke.

Over 60 prosent av dem som søker om godkjenning kommer fra europeiske land, og de østeuropeiske landene er klart i flertall blant disse. – Hovedårsaken til dette er arbeidsinnvandring, sier Skjerven. – Typiske flyktningeland, som Syria, Irak, Eritrea, Etiopia og Iran, utgjør rundt 20 prosent av søknadsmengden.

Emneord: Storbritannia, Internasjonalisering, Syria, Polen
Publisert 8. jan. 2018 12:45 - Sist endra 8. jan. 2018 12:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere