Hvor vellykket er ex.phil. og ex.fac.?

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1997

Har examen philosophicum (ex.phil.) og examen facultatum (ex.fac.) tilstrekkelig oppdatert pensum? Og er det et problem at noen av fakultetene har ex.fac. mens andre ikke har det?

Dette var noen av spørsmålene som ble diskutert på lederforum sist mandag. Og meningene var mange, ett år etter at Universitetet i Oslo innførte den nye førstesemesterordningen med fem vekttall ex.phil. og fem vekttall ex.fac.

Professor Erik Boe fra Det juridiske fakultet mente man burde vurdere å la ex.phil./ex.fac. telle ved opptak til videre studier, og Kristoffer Gjøtterud fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN) bemerket at ex.phil.-pensum ikke var oppdatert på hva som hadde skjedd de siste hundre årene i for eksempel fysikken. Gjøtterud syntes også at ex.fac. med fordel burde legges til hovedfag:

- Studentene trenger faglig forankring før de tar fatt på ex.fac. Man kan ikke binde sammen noe man ikke vet, sa Gjøtterud.

- Jeg kan ikke se noen grunn til å legge ex.fac. til hovedfag ved andre fakulteter, svarte Kolbein Brede fra Avdeling for examen philosophicum. Han understreket at ex.fac. var et svar på MN-fakultetets forprøve i matematikk, slik at de nye studentene ved de andre fakultetene også skulle få et fulltids studium det første semestret.

Det er Det medisinske, Det matematisk-naturvitenskapelige og Det odontologiske fakultet som ikke har examen facultatum. I stedet har de egne opplegg for førstesemesterstudentene. Rektor Lucy Smith sa at hun skulle ønske at hele universitetet hadde ex.fac., men at det ikke var aktuelt å træ det nedover hodene på fakultetene.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1997
Publisert 17. sep. 1997 19:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere