- Egentlig er de slemme!

ForrigeInnholdNeste Uniforum 20/95

Torfinn Ørmen sammen med en som tilhører julens zoologi. Og som du bør passe deg for hvis du har glemt å sette ut grøten! (Foto: Irene Gulseth)

Det er nissene stipendiat Torfinn Ørmen ved Zoologisk museum snakker om. Han mener at disse små kravstore skapningene er en naturlig del av julens dyreverden. Sammen med grisen, dompapen og julebukken.

AV ANETTE B. WOLLEBæK

Men er nissene egentlig dyr?

­ De er i hvert fall ikke mennesker, sier Ørmen. Selv om han pleier å si at mennesker også er en del av dyreriket. Og hvis mennesker er dyr, så er i hvert fall nissene det. Sånn er det med den saken.

GRIS OG ANDRE DYR

Julens zoologi har en spesiell plass i Skandinavia. Ørmen foredrar over emnet på søndag i Zoologisk museum.

­ Det sies at skandinaver har det samme forholdet til mat som britene har til te, og det er det nok noe i, tror Ørmen. ­ Vi har markerte mattradisjoner som er geografisk betinget. Nordmenn har et nærmere forhold til naturen enn mange andre, og det markeres ekstra sterkt i julen. I min familie er det nærmest helligbrøde om vi får noe annet enn ribbe på julaften.

Og så holder zoologen en lang tale om grisens plass i norske hjem.

­ Grisen er et hellig husdyr i norrøn mytologi. I Valhall slaktet gudene den samme grisen hver dag. Grisen har symbolverdi for oss, for eksempel i form av marsipangriser. Vi har selvfølgelig andre dyr på middagsbordet i julen, men torsk og sau blir ikke brukt til noe særlig mer enn mat.

­ Hva med julebukken da?

­ Der sier du noe, den har jeg ikke tenkt så mye over, sier Ørmen og noterer seg at det må han undersøke før foredraget sitt.

Men julekortdyrene har han tenkt på.

­ Her står dompapen i en særstilling. Vi finner stort sett røde fugler på julekortene, og jeg tror nok Kittelsen har hatt betydning for den tradisjonen. Men noen av julekortdyrene hører ikke til i julen. For eksempel rødstrupen som er en trekkfugl og ikke finnes i store deler av landet om vinteren. Jeg er heller ikke sikker på om Disney-firmaets reinsdyr stemmer helt overens med virkeligheten.

PASS DEG FOR NISSEN!

Ørmen vrir samtalen over til nissene igjen.

­ Nederlandske St. Nicholas er ingen nisse. Det vet alle gode nordmenn. Det er heller ikke danskenes «julemand». De ekte norske nissene er mer som små vetter. Grøten ble satt på låven for å blidgjøre dem slik at folk og fe fikk en fredelig jul, og ikke ble plaget av nissene, sier han, og legger til at hvis nissene ble stelt pent med, var de gode hjelpere å ha på gården.

­ Nissen er en grå liten kall med rød lue, og hvis han viser seg for deg. så er du i trøbbel, advarer Ørmen.


ForrigeInnholdNeste Uniforum 20/95

Publisert 24. jan. 1996 21:14 - Sist endra 1. sep. 2014 13:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere