DEBATT

ForrigeInnholdNeste Uniforum 17/95
Det er synd at Universitetet i Oslo skal bruke så mye penger på et forfeilet og overdimensjonert effektiviseringsprosjekt (EP), mener Ulrik Sverdrup.

Professor B. Skaali ved Fysisk institutt har et kort og tankevekkende leserinnlegg i studentavisa Universitas om EP (oktober 95). Han avslutter sitt innlegg med følgende:" Jeg antar at man i effektiviseringsprosjektet vil regnskapsføre alle effektive omkostninger relatert til gjennomføringen, som konsulenthonorarer, utgifter til møter og konferanser, samt et detaljert timeforbruk for alle de personer som blir engasjert. Det blir interessant å se dette regnskapet om noen år."

Om konsulenthonorarene i effektiviseringsprosjektet

Konsulenthonoraret til firmaet A.T. Kearney på kr. 500 000,- ble bestemt i en avtale 14. mars 1995 og skulle dekke honorarer inklusive reiseutgifter for hele 1995.

A.T. Kearney har i arbeidet med prosjektplanen vært flinke til å gi seg selv og sin prosjektideologi en fremtredende rolle i effektivseringsprosjektet (EP). Kollegiet gir sin tilslutning til konsulentfirmaets rolle når prosjektplanen blir vedtatt i kollegiemøte 21. august 95. Konsulentfirmaet må selvfølgelig ha seg betalt for de tjenester de skal yte universitetet i to år fremover. Neste trekk er da at Kearney legger frem et tilbud om fortsatt bistand i EP med utvidelse av honorarrammen i 1995 på kr. 346 000,- (75 %) med den begrunnelse fra universitetsdirektøren overfor kollegiet at: " Prosjektets innhold og arbeidsmåte har gjennom prosjektfasen blitt endret noe i forhold til de opprinnelige planene, noe som har medført at prosjektet har blitt mer omfattende og krever flere ressurser." I kollegiemøtet 24. oktober stemte bare Haakon B. Benestad og studentrepresentant Alf-Vegard Oftestad mot forslaget om utvidelse av honorarrammen.

Utgiftene konsulentfirmaet har presentert for universitetsdirektøren i en tilleggsavtale for neste år, er på kr. 1 748 000,-. Grunnlaget for dette beløpet er en aktivitetsplan som virker utrolig overflatisk og svakt dokumentert og dessuten nærmest umulig å kontrollere. Det blir spennende å se hva kollegiet vil gjøre når dette tilbudet kommer på bordet.

Jeg synes det er synd at Universitetet i Oslo skal bruke så mye penger på et forfeilet og overdimensjonert effektiviseringsprosjekt. Men det som er det verste, er at filosofien og ideologien som er bærende i effektiviseringsprosjektet bærer preg av kjøp og salg og synet på universitetet som produksjonsbedrift.

Ulrik Sverdrup
Avdelingsleder
Fakultetsbiblioteket mat.nat.


ForrigeInnholdNeste Uniforum 17/95
Publisert 24. jan. 1996 21:13 - Sist endra 1. sep. 2014 13:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere