Angst og kaldsvette

ForrigeInnholdNeste Uniforum 16/95

Åpne Dager '95

En tydelig nervøs Øyvind Sørensen sitter koplet til løgndetektoren i Fysikkbygningens vestfløy. Selv uten at han lyver gjør grafen på skjermen i bakgrunnen store utslag. (Foto: Håkon Fenstad)

I fysikkbygningens vestfløy sitter en tydelig nervøs Øyvind Sørensen. «Forhørsleder» Asbjørn Fremming kopler tre elektroder til offerets håndflate. Løgndetektoren blir slått på og forhøret er i gang.

Sørensen svarer øyensynlig sannferdig, men kurven på skjermen gir likevel store utslag. Dette stiller store krav til de som skal tolke resultatene.

Elektrodene måler svetteutskillelse i håndflaten. Svetten er psykisk styrt og påvirkes ikke av ytre temperaturer. Kaldsvetten kommer ved stress, smerte, angst og løgn og forsvinner umiddelbart.

­ Måling av svetteutskillelse er bare en av opptil ni målinger som ville ha blitt utført i en virkelig løgntest, slik vi kjenner dem fra USA, sier førsteamanuensis Ørjan Martinsen. Dette apparaturet blir mest brukt til diagnosering av hyperaktive barn og emosjonelle forstyrrelser.


ForrigeInnholdNeste Uniforum 16/95

Publisert 24. jan. 1996 21:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere