På vei mot solen

Uniforum 15/95
I begynnelsen av desember i år skytes en satellitt ut i verdensrommet for å observere solvinden og koronaen (området rundt solen).

AV ANETTE B. WOLLEBæK

I september møttes astrofysikere fra hele verden i Oslo for å diskutere hva de skal finne ut ved hjelp av det svevende solobservatoriet SOHO (The Solar and Heliospheric Observatory). Dette er vår tids største prosjekt innen solforskning. Forskerne ønsker blant annet å se nærmere på årsaken til at temperaturen i koronaen er høyere enn på soloverflaten, og hvorfor strømmen av gasser som blåser gjennom koronaen, akselererer.

NORGE DELTAR

Professor Olav Kjeldseth-Moe ved Institutt for teoretisk astrofysikk leder den norske delen av SOHO-prosjektet.

­ Norge har ansvar for to av tolv vitenskapelige instrumenter i satellitten. De to er blant hovedinstrumentene, forteller Kjeldseth-Moe.

Oppskytingen var planlagt til den 31. oktober, men er utsatt til begynnelsen av desember. Forsinkelser er ikke uvanlig når noe skal ut i verdensrommet.

­ Det må vi regne med. Tusenvis av mennesker er involverr i arbeidet med å sette sammen solobservatoriet. ESA (European Space Agency) lager selve satellitten. De har funnet ut at gyroene, hjulene som bestemmer retningen på satelitten ikke fungerte helt som de skulle og derfor er vi blitt forsinket denne gangen, sier Kjeldseth-Moe.


Uniforum 15/95

Publisert 24. jan. 1996 21:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere