FRA LEDELSEN

Uniforum 15/95

Informasjonsdirektør Tove Nielsen (Foto: Ståle Skogstad).

Universitetet som elfenbenstårn er en klisjé. Dessuten beskriver det en virkelighet som er forlatt. Sannheten er at vi åpner dører både titt og ofte: med Humanioradager, Eilertdager, Justivaler, åpne forelesninger, museer og klinikker.

Under Åpne Dager, fra 11. til 14. oktober, skal vi presentere hele universitetet for Oslo by. Det er om lag 20 år siden noe liknende sist ble gjort. Nå, i '95, er dagene blitt et gigantarrangement med over 500 ulike tiltak i form av forelesninger, konserter, seminarer, omvisninger og demonstrasjoner. Åpne dager er samordnet med Norges forskningsråds Forskningsdager.

Det finnes ingen andre steder i landet der så mye viten er konsentrert og så mye målrettet ungdom er samlet på ett brett - og der ytterligere kunnskapsøking er største felles mål, som ved Universitetet i Oslo. Arbeidet med Åpne dager har vist at studenter og ansatte er stolte av sin virksomhet og gjerne vil vise fram hva de driver med. Hvordan skal man ellers tolke det faktum at hundrevis av mennesker gjør frivillig, ulønnet ekstraarbeid for at andre skal kunne komme og se, høre og oppleve?

Målet med å åpne seg for byens befolkning er å utvikle en bevissthet om at UiO er en ressurs for byen - slik folk i andre universitetsbyer mener om sine institusjoner. Vi vet at vi er noe annet og langt mer enn et reguleringsplansproblem. Men vi sliter til dels med seiglivede myter om uvesentlig forskning og horder av studenter som surrer ulykkelige rundt i en steinørken, for utdanne seg til ingenting. Mye er gjort om folk kan se at Blindern syder, at studentene jobber som aldri før og at forskningen er vesentlig for noen og hver!

Universitetet har i de senere år satset på å bedre læringsmiljøet og studentenes trivsel. I økende grad er institusjonen også blitt opptatt av deres videre skjebne, og Åpne dager ønsker å vise næringslivet hva våre kandidater er gode for. Universitetet skal svare på samfunnets behov - og gjør det - men bør også ha mot til å provosere fram tanker som ikke alltid er like behagelige for folk flest."Om Krigens Skjønnhet ...eller Den Vakre Volden" har Etnografisk museum vært dristig nok til å kalle en tankevekkende utstilling om våpen, krig og vold. Kunnskap om fortid og ulike kulturer brukes til å si noe om samfunnet i dag.

Kritisk tenkning er et grunnleggende element i universitetskulturen. Men la oss ikke glemme at nysgjerrighet også er en viktig drivkraft. Bruk den under Åpne dager! For en matematiker er trolig afrikanske språk like gresk som kjernefysikk er for en humanist. Hvorfor ikke snuse på ukjente kollegers fag og tenkemåter? Vi kan ikke forvente at alle andre skal finne rom i en travel hverdag til å vinne ny innsikt, hvis ikke engang vi selv gjør det.

Midt i effektiviseringsprosjekter og resultatbudsjettering må vi kunne nyte at vi er knyttet til en institusjon der man kan spørre om Ibsen var teit eller kul, høre om korrupsjon i Nordsjøen og kikkhullskirurgi eller titte på supraledningsfenomener.

Kanskje man til og med kan bli stolt av å tilhøre helheten Universitetet i Oslo, ikke bare egen virksomhet!

Informasjonsdirektør Tove Nielsen


Uniforum 15/95
Publisert 24. jan. 1996 21:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere