Strengere kontroll med telefonsamtaler


Ansatte ved Universitetet i Oslo snakker mer i telefonen enn ansatte ved Universitetet i Trondheim. (Illustrasjonsfoto: Ståle Skogstad)
De ansatte ved Universitetet i Oslo vil i år ringe for nesten ni millioner kroner. Nå skal universitetet se nøyere på hvordan telefonutgiftene fordeler seg.
AV ANETTE B. WOLLEBÆK
Universitetets telefoner er sperret for teletorgtjenester, men i perioder kan det oppstå feil ved telefonsentralen som gjør at sperringen ikke fungerer.
Vi tror ikke det foregår utstrakt misbruk av telefonene, understreker Arne Laukholm, direktør ved Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT).
Selv om vi i en periode hadde mistenkelig mange telefoner til De nederlandske antiller, sier han og legger fort til at det er ikke dette som gjør telefonregningen så enormt stor.
En årsak er at det er altfor mange telefoner til Telenors opplysningstelefon, nummer 180. Vi regner i år med at det blir brukt mellom seks og åtte hundre tusen kroner bare på dette, sier Laukholm. Vi har også registrert at det ringes for nesten dobbelt så mye til fjerne strøk av Asia, Afrika og Sør-Amerika som til USA og Canada.
STORT FORBRUK
Laukholm ønsker at hver enkelt ansatt skal bli seg bevisst egen bruk av telefon på arbeidsplassen.
Registreringer vi har gjort hittil viser et merkbart større forbruk per ansatt enn for eksempel ved Universitetet i Trondheim, forteller Laukholm. I Trondheim får hver ansatt en utskrift over sine egne samtaler. Så langt skal man ikke gå i Oslo.
Vi ønsker ikke å kartlegge hver enkelt ansatts telefonsamtaler. Men vi ønsker å sende oversikter over den samlede telefonbruken på fakultets- og instituttnivå til hvert fakultet. Slik håper vi at forbruket blir tilstrekkelig synliggjort, sier han.
STøTTE FRA FAGFORENING
Datatilsynet har gjort det klart at Universitetet i Oslo ikke er konsesjonspliktig for registrering av utgående samtaler, så lenge dette skjer i samråd med de lokale tjenestemannsforeningene. Astri Ottesen i Forskerforbundet sier at de ser behovet for en mer nøyaktig registrering av telefonsamtalene.
Vi har forstått at USIT planlegger en form for registrering som ikke kan vise tilbake til enkeltpersoner, sier hun. Hvis den informasjonen vi fikk for et halvt år siden, fremdeles er korrekt, kan jeg ikke tro at vi har mye å innvende mot en slik anonymisert registrering.
Arne Laukholm håper de kan være i gang med registrering allerede fra 1. januar 1996.


Logg inn for å kommentere
Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere