Nye studieplasser til universitetet


Stortinget har foreslått at universitetene skal få 3000 nye studieplasser fra høsten. Et endelig vedtak må fattes før fordelingen finner sted. Men rektor Lucy Smith tror ikke at en tilvekst ved Universitetet i Oslo vil gå ut over kvaliteten på studiene.

AV RAGNHILD BUGGE

Universitetet har i år 25 000 søkere, mens den opprinnelige opptaksrammen var satt til i underkant av 7000. - En tilførsel av nye plasser vil derfor gjøre det mulig for flere unge mennesker å ta høyere utdanning, sier rektor.

­ Er du ikke redd for at en ytterligere vekst i studenttallet vil gå ut over kvaliteten på studiene? Har vi for eksempel lærerkrefter nok?

­ Det er klart at vi har knapp tid på oss, og at det blir en stor utfordring. Vi kan blant annet ikke ansette nye folk på dagen. Men det er et viktig poeng for meg at studentene er for full åpning av universitetet. Selv regner jeg med at vi nå har en absolutt topp og er villig til å ta et krafttak for å få unna køene, under forutsetning at vi får de nødvendige ressursene.

­ Prognoser viser at universitetet i 1998 vil ha mellom 39 000 og 45 000 studenter hvis tilveksten av studenter holdes på dagens nivå. Er ikke det bekymringsfullt?

­ Jeg ønsker meg ikke 45 000 studenter og tror heller ikke at det blir så mange. En bedret gjennomstrømming og færre søkere vil bety mye. Vi arbeider også med å styrke cand.mag.-graden, slik at den blir mer attraktiv som en avsluttet eksamen både for studentene og for arbeidsgiverne.

­ Ligger det ikke et mulig prestisjetap i at det kan bli lettere å komme inn på universitetene enn på høyskolene?

­ Slik er det mange steder allerede i dag. Men jeg er ikke redd for at universitetets status synker av den grunn. Vi er, og kommer fortsatt til å være, best på de tradisjonelle universitetsfagene. En annen sak er at de mest søkte høyskolestudiene bør bygges ut. De som egentlig ikke er motivert, burde ikke behøve å begynne på universitetet fordi de ikke kommer inn andre steder. Vi ønsker oss først og fremst studenter som har universitetet som første prioritet.


Publisert 24. jan. 1996 21:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere