Sensormangel på medisin


­ Vi har problemer med å skaffe sensorer, sier konsulent Tove Karr ved Det medisinske fakultets sekretariat. (Foto: Eva C. Mortensen)

Det medisinske fakultet har store problemer med å skaffe sensorer til muntlig eksamen. Årsaken er trolig dårlig betaling.

AV SVEIN ARTHUR KALLEVIK

­ Vi har problemer med å skaffe sensorer spesielt til muntlig eksamen. Til sammen har vi 58 sensorer til våre eksamener, som hver enkelt har inngått en femårskontrakt, forteller konsulent Tove Karr ved Det medisinske fakultets sekretariat.

Da Det medisinske fakultet søkte etter seks sensorer, fikk de kun to svar, skriver Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Karr tror at blant annet dårlig betaling for sensoroppgavene er en årsak til at det er problematisk å rekruttere nye sensorer. Takstene er fastsatt av departementet og kan ikke endres av fakultetet.

­ Eksamen avholdes to ganger i året. Det betyr at sensorene må sette av en eller to uker for å arbeide halve dagen eller mer med eksamenen. Mange leger er overbelastet i jobben sin og har problemer med å ta fri, sier Karr.

Fakultetet ønsker helst å komme i kontakt med allmennpraktikere, bydels- og kommuneleger, i Oslo-området. Sensorene kan ikke være spesialister i det faget de skal være sensor i.

­ Det beste er å få både yngre og eldre sensorer. Vi har en del pensjonister, både professorer og andre leger, som sensorer, og de er på mange måter de beste sensorene vi har, men vi trenger rekruttering blant de yngre, sier Karr.

­ Hvorfor er det så få kvinnelige sensorer?

­ Det skyldes kanskje at mange kvinnelige leger er dobbeltarbeidende i og med at mange av dem har det største omsorgsansvaret hjemme, sier hun.

PROBLEMER På JUS

Det juridiske fakultet har i hovedsak ikke problemer med å skaffe hovedsensorer til de store felles eksamenene, men for valgfag og spesialfag er situasjonen en annen.

­ Det gjentar seg hvert år at det er vanskelig å få sensorer til spesialfag og valgfag, sier nestleder i eksamensavdelingen ved fakultetet, Randi Saunes.


Publisert 24. jan. 1996 21:09 - Sist endra 13. mai 2019 14:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere