Vikingskipene nomineres til listen over Europas 7 mest utsatte kulturminner

MEST UTSATTE: Nå er vikingskipene på Bygdøy nominert til listen over Europas 7 mest utsatte kulturminner. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Det er Foreningen Kysten og Europa Nostra Norge som har bestemt seg for å nominere vikingskipene på Bygdøy og gjenstandssamlingen til programmet "Europas 7 mest utsatte kulturminner" for 2023.  De to foreningene viser i en felles pressemelding til regjeringens beslutning om å stoppe byggingen av det nye Vikingtidsmuseet utover den opprinnelige budsjettrammen på kr 2.14 mrd., og som de mener kan få meget store konsekvenser for en mulig oppføring av et nytt sikrere og publikumsvennlig museum.

Foreningen Kysten og Europa Nostra Norge trekker også frem at siden stengningen av Vikingskipsmuseet 1. oktober 2021 befinner vikingskipene og den alunkonserverte gjenstandssamlingen seg i en enda mer utsatt stilling enn tidligere. Et kortest mulig tidsrom frem til innflyttingen i det nye museet hvor forvitringen kan stoppes, er det viktigste enkeltelement for deres bevaring. Nå kan dette tidspunktet bli utsatt med flere år med dramatiske følger for skipene og gjenstandssamlingen, advarer de to foreningene. 

Et internasjonalt rådgivende panel av spesialister innenfor arkitektur, arkeologi, historie, bevaring og finansiering gjennomgår de nominerte prosjektene og setter opp en «short list» over de mest utsatte kulturminnene. Det er styret i Europa Nostra som til slutt velger ut de endelige syv mest utsatte kulturminnene i Europa. Disse vil bli offentliggjort i mars/april 2023, går det frem av pressemeldingen. 

 

Emneord: Vikingskipene, Vikingskipshuset
Publisert 9. juni 2022 12:20 - Sist endra 9. juni 2022 12:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere