Vil rense campus ved Karolinska for alle personnavn

Navnet på et universitet på en murvegg

BORT MED PERSONNAVN; Vil skrive om historien: Utvalg foreslår å fjerne alle personnavn fra campus ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Foto: Tore Oksholen /Universitetsavisa
  • Ta bort alle personnavn på bygninger, veier og større saler.
  • Låse ned alle minnesmerker som er koplet til personer.
  • Unngå alle portretter av enkeltindivider.

Slik lyder et forslag som rektor Ottersen ved Karolinska Institutet har fått på sitt bord, melder Dagens Nyheter., mens Universitetsavisa videreformidler saken.  Avisa melder at den egentlige årsaken til forslaget er et ønske om å fjerne alle spor etter tre historisk ladede navn som pryder (sic!) det svenske eliteuniversitetets campus i dag. De er raseforskerne Gustav og Anders Retzius samt kjemiprofessoren og nazisten Hans von Euler.

Dermed fjernes alle spor etter von Eulers vei og Retzius' sal.

Debatten kom opp i juli i år, da en nystartet studentorganisasjon ved KI – Studenter för rättvis vård och akademi (Sträva) gikk ut med et krav om å fjerne alle spor etter de tre kontroversielle navnene omgående fra campus.

- Dette er ikke riktig klokt. Det er vanvittig og historieløst, kommenterer professor i barnemedisin Hugo Lagerkrantz til DN.KI-rektor Ottersen ønsker ikke å uttale seg om saken nå, men skriver i en melding til DN at han tenker å kommentere beslutningen når den fattes 27. oktober.

Emneord: Norden, Karolinska Institutet, Sverige
Publisert 25. okt. 2021 12:40 - Sist endra 25. okt. 2021 12:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere