Bergen sender flest studenter på utveksling

På Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen drar 6 av 10 studenter på utveksling i løpet av studiene. Men det er store forskjeller mellom landets høyskoler og universiteter, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding denne måneden.

– Universitetene og høyskolene må bli flinkere til å gi informasjon om utenlandsopphold, og gjøre det enklere for studenter å ta valget om å reise ut, sier forsknings – og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingen.

UiO sender ut færre studenter

Ved universitetet i Bergen har 28 prosent av studentene som ble uteksaminert i 1919 vært på utveksling, mot 23 prosent ved UiO.

Nye tall viser at totalt 7680 studenter hadde et utvekslingsopphold i utlandet i 2019. Det er 385 flere enn året før. Andelen av norske studenter som var på utveksling i løpet av hele studiet er derimot stabil på 16 prosent.

Det er også store forskjeller på hvor mange studenter universitetene og høyskolene sender ut. Nederst på listen ligger NLA Høgskolen og Nord universitet med en andel på fire prosent.

NTNU i Trondheim var i 2019 den utdanningsinstitusjonen med det høyeste antallet studenter på utveksling. Der reiste 1490 studenter ut. Universitetet i Oslo sendte i 2019 ut 1055 studenter. Dette er en nedgang fra året før hvor 1095 studenter reiste på utveksling.

Flest studenter drar til Australia

Australia er fortsatt det mest populære landet for norske utvekslingsstudenter, og USA er nummer to på lista. På tredjeplass finner vi Storbritannia. Nederland og Kina er blant landene som øker i popularitet.

Statsråd Henrik Asheim oppfordrer studentene til å vurdere andre land enn bare de engelskspråklige.

–  For eksempel er det stor etterspørsel i næringslivet etter folk som behersker tysk språk og kjenner kulturen, uttaler Aasheim i pressemeldingen.

Han legger denne våren fram en stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet der ett av målene er at det skal bli lettere å reise ut.

Les mer på Regjeringen.no

Publisert 27. feb. 2020 12:06 - Sist endra 27. feb. 2020 12:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere