Trond Torsvik ved UiO får Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning

Styret for Fridtjof Nansens fond til Videnskapens fremme tildeler Trond Helge Torsvik Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning for år 2017 innen realfag og medisin. Han får prisen for fremragende forskning innen geofysikk.

Professor Trond Helge Torsvik er ansatt ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo og var tidligere leder av Senter for Jordens utvikling og dynamikk.

Utdrag fra komiteens begrunnelse: Torsvik er en av verdens fremste eksperter når det gjelder jordens geografiske og platetektoniske utvikling gjennom 550 millioner år av jordens historie. Hans fagfelt forsøker å forklare og forutsi hvordan jordskorpen og dens kontinenter beveger seg. Mest kjent er han kanskje for utviklingen av programvare for analyser av slike bevegelser, programvare Torsvik har gjort tilgjengelig for alle. Torsvik er meget aktiv i internasjonale samarbeidsprosjekter og har mottatt en lang rekke prestisjetunge, internasjonale utmerkelser. 

Hans publikasjonsliste er imponerende, med 230 fagfellevurderte artikler, hvorav mange faglig tunge bidrag i prestisjefylte tidsskrifter der han ofte er første- eller siste-forfatter. Han er den mest siterte geofysiker/geolog i Norge. 

Nansens belønning for yngre forskere er tildelt Dr. Jannike Solsvik ved NTNU for fremragende forskning innen væskedynamikk.

Publisert 24. mars 2017 16:13 - Sist endra 24. mars 2017 16:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere