Botanisk hage skal dyrke ugress i sommer

Fakta om utstillingen

  • Varer fra 11. mai til oktober 2017
  • Laget i samarbeid med NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi)
  • Innendørs viser museet mange av Korsmos plansjer, de vakreste, de mest kjente plantene og de med en særlig interessant historie.

Torsdag 11. mai åpner Naturhistorisk museum i Oslo utstillingen «UGRESS - venn eller fiende?»

Emil Korsmo dyrket ugress i sementrør i Botanisk hage på Tøyen på 30-tallet for å øke kunnskapen om ugress. Den gangen var målet å bekjempe ugresset. Det som mange så på som ugress på Korsmos tid, ser vi på som vakre hageplanter i dag. Kornblom, klinte og kornvalmue er noen eksempler. De siste årene har det også blitt populært å sanke spiselige ville planter som ramsløk, stornesle og skvallerkål. Disse har vi stilt ut både med plansjer og plantet ut ved Tøyen hovedgård.

Ugress er alle slags forskjellige planter, det er ikke en «botanisk» kategori. Det er simpelthen en hvilken som helst plante som vokser der vi ikke vil ha den, nemlig på åker og eng hvor de konkurrerer med «våre» planter. Ugress «stjeler» næringsstoffer i jorda fra vekstene vi dyrker.

Emil Korsmo foretok nitide beregninger av hvor mye avlingene ville øke dersom man fikk bukt med ugresset. Han ble ansatt som «statens konsulent i ugress-spørsmål» og drev omfattende dyrkingsforsøk, blant annet i Botanisk hage på Tøyen. Han studerte alle aspekter ved ugressplantene i ekstrem detalj, for å kunne ta knekken på dem mest mulig effektivt.

Publisert 11. mai 2017 09:09 - Sist endra 11. mai 2017 11:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere