Psykologi mest populært på UiO

Profesjonsstudiet i psykologi er det mest populære faget på Universitetet i Oslo. Det har 17 førstevalgssøkere for hver plass, viser søkertallene fra Samordna opptak.

MEST POPULÆRT: Profesjonsstudiet i psykologi har 17 førstvalgsøkere for hver plass. Det er dermed det mest populære studiet ved UiO, viser søkertallene fra Samordna opptak.

Foto: Ola Sæther

Hele 19175 søkere har UiO som sitt førstevalg. Det er ny rekord. Digital økonomi og ledelse er for annet år på rad det mest populære teknologistudiet på UiO. På topp troner altså profesjonsstudiet i psykologi med 17 førstevalgsøkere per plass, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

– Har mye å glede seg til

Årets søkertall viser at UiO er det mest attraktive universitet i Norge på svært mange fagområder. 19175 søkere hadde altså UiO som sitt førstevalg. Det er enda bedre enn rekordåret 2017, da UiO hadde 18 450 førstevalgssøkere.

– Det er svært viktig for UiO at vi fortsetter å tiltrekke oss så mange godt kvalifiserte søkere. På UiO vil studentene møte flere av Europas aller beste forskere i undervisningen. De har mye å glede seg til, sier prorektor for utdanning Gro Bjørnerud Mo.

I fjor var det nyopprettede studieprogrammet «Informatikk: Digital økonomi og ledelse» (DigØk) det mest populære studiet i hele Norge. På tross av nye og strengere opptakskrav og dobling i antall studieplasser, er DigØk også i år det teknologistudiet på UiO med flest førstevalgsøkere per plass.

– UiO har en viktig rolle for å sikre forskningsbasert utdanning av høy kvalitet i en av Europas mest kunnskapsrike regioner. Med stor etterspørsel etter teknologikompetanse i arbeidslivet, er det ikke overraskende at mange søker seg til våre informatikkutdanninger. Stadig flere jenter søker seg også til disse utdanningene, sier  Gro Bjørnerud Mo.

Flere gutter søker psykologi

Profesjonsstudiet i psykologi er igjen blant landets mest populære studievalg, med 17 førstevalgssøkere per plass. Prorektor ved UiO mener det er spesielt positivt at flere gutter i år søker på studiet.

– Vi er glade for at landets aller flinkeste elever vil bli psykologer, og bidra til kunnskapsutviklingen innen et så viktig fag. Profesjonsstudiet i psykologi har over lengre tid hatt veldig skjev kjønnsbalanse og kvoteringstiltak har vært etterspurt for å få flere menn inn på studiet. Som samfunn trenger vi både kvinnelige og mannlige psykologer og det er derfor gledelig å se at flere gutter søker i år, synes Gro Bjørnerud Mo.

Noen nøkkeltall fra UiO

Mange av UiOs fagområder opplever en økt popularitet. Samfunnsfagene øker til 4,11 førstevalgsøkere per studieplass versus 3,71 i fjor. I tillegg til psykologi øker søkertallene til eksempelvis «Offentlig administrasjon og ledelse» til 4 søkere per studieplass og den nye årsenhet i samfunnsøkonomi har 7,5 søkere per studieplass. På tross av strengere opptakskrav til flere av realfagene, er søkertallene fortsatt høye. DigØk har 6,33 søkere per studieplass på tross av strengere matematikk-krav. Flere av lektorprogrammene har i år flere søkere enn i fjor. Lektorprogrammet i kultur og samfunnsfag er det mest populære, med 3,73 førstevalgsøkere per plass.

Flere vil bli lærere

Flere enn i fjor har søkt om høyere utdanning innen fristen den 15. april. Nær en av ti søkere vil bli lærere.

– Dette er utrolig gode nyheter, vi trenger flere dyktige lærere som vil gjøre en av samfunnets viktigste oppgaver, sier minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø i en pressemelding.

142 000 søkere i hele landet

Totalt har 142 000 personer søkt seg til høyere utdanning innen fristen. Det er en økning på 4,7 prosent fra i fjor. De største prosentvise økningene finner vi i søkningen til barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanningen for trinn 1—7. Om lag 18 prosent flere har barnehagelærerutdanningen som førstevalg, og 15 prosent flere har søkt grunnskolelærerutdanning 1-7.

– Dette er viktige og gode nyheter for alle barn og elever.  Vi er opptatt av å bygge et sterkere lag rundt hvert barn. Da trenger vi flere barnehagelærerne som skaper trygge rammer for lek og læring, og flere grunnskolelærere på barnetrinnet, som kan tilpasse opplæringen til hver enkelt elev, sier Nybø.

Søkningen til lektorutdanningen har økt med om lag 14 prosent. 

Nestleder i Norsk studentorganisasjon, Anne Helene Bakke ber utdanningsinstitusjonene om å ta seg godt av de nye studentene:

– Vi vet at mesteparten av frafallet i høyere utdanning skjer allerede i første semester. Hvordan studenter blir tatt imot, og hvilket opplegg de blir møtt med fra forelesere og erfarne studenter er en av de viktigste faktorene for at de får en god studiehverdag med mestring og fremdrift i studiene, sier Anne Helene Bakke i en pressemelding.

– Vi i NSO forventer at universitetene og høgskolene skal skape faglig-sosiale arenaer hvor studentene med ansatte deltar fra dag én, slik at studentene blir en naturlig del av et fagmiljø, mener Anne Helene Bakke.

For mer informasjon om søkertallene, se Samordna opptak

Emneord: Studentsaker, Studentforhold, Undervisning Av Martin Toft
Publisert 19. apr. 2018 11:46 - Sist endra 19. apr. 2018 12:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere