Yngve Vogt har skrevet boka han drømte om som ung

En streng mattelærer vekket Yngve Vogts fascinasjon for mattetriks til lynrask regning. Nå har Apollon-journalisten laget boka han skulle ønske fantes da han selv var ung.

TRIKS MED TALL: Yngve Vogt lærer bort en rekke triks i «Mattetriks på null komma niks». På bildet har han demonstrert en grafisk metode for multiplikasjon. Via et sinnrikt rutenett viser løsningen på oppgaven 32x47 seg i margen til venstre og i bunnen: 1504.

Foto: Ola Sæther

Han har brukt feriedager, avspasering og sene kvelder til å skrive, men nå er Yngve Vogt klar med boka «Mattetriks på null komma niks», med undertittel «Bli mester i hurtigregning».

De ordinære arbeidsdagene går som regel også med til skriving, men da i rollen som journalist i UiOs forskningsmagasin Apollon, med realfag som spesialfelt.

– Dette er boka jeg bare drømte om å finne som barn. Jeg hadde blitt helt ellevill! For en som meg, som elsket tall fra ung alder, hadde slike hurtigtriks vært midt i blinken, sier Vogt, før han med smittsom entusiasme demonstrerer noen av sine favoritter på tavlen.

Partytriks for tallglade

Og det er unektelig fascinerende, selv om man kanskje aldri har vært noe særlig glad i tall selv: Med kjappe huskeregler og smarte oppsett viser Vogt hvordan man trikser seg fram til løsningen på stykker som ellers hadde fylt tavlen med utregning.

I den populærvitenskapelige boka formidler Vogt uhøytidelig om matematikk, og triksene har fått navn som «Ferrari-regelen», «Nerdenes sjekketriks» og «Il tempo gigante». Fokuset er å regne raskt, enten det er av nødvendighet, for moro skyld eller for å imponere litt.

– Dette er som ekstra verktøy i verktøykassen for dem som allerede har en viss oversikt over standardmetodene. Hvis du kan disse triksene, kan du plukke et av dem fram for å regne lynraskt når du får en oppgave som passer. Eller de kan kombineres for å passe til enda flere oppgaver, sier Vogt.

      • Les også: Fikk journalistpris for fengende formidling av forskning

Triks fra streng lærer

Det første skikkelige mattetrikset, en sjokkerende enkel metode for å kvadrere tall som ender på 5, fikk Vogt snusen i fra en matematikklærer på gymnaset.

– Jeg skal si det på en pen måte: Hun var ganske så streng. Men i sin aller siste time før hun gikk av med pensjon, lærte hun meg dette trikset. Jeg fikk helt sjokk; dette var noe man kunne ha det gøy med, sier Vogt, og forteller at han stadig viser trikset til mattelærere han møter.

Han har brygget på idéen om en skikkelig samling av slike hurtigtriks i flere år, og dro den fram da et forlag spurte om idéer til bokprosjekt. Det var full klaff, og det siste halvannet året har Vogt altså brukt ferie og fritid til å lese seg opp, lete fram andre triks fra matematikkens verden og samle dem mellom to permer, inkludert en kjapp innføring i tallhistorie.

Regn raskere enn læreren

Vogt håper boka kan være tiltalende for både voksne og unge som allerede har en fascinasjon for tall, og for skoleelever som kunne tenke seg å regne raskere enn sin egen mattelærer.

– Hele poenget må være at folk skal bli glad i tall. Ved å kunne regne raskere, kan man føle at man behersker tall bedre og få et bedre forhold til faget. Når unge mennesker blir trygge på tall tidlig, da blir de også gode i realfag, sier Vogt.

 «Mattetriks på null komma niks» sendes i disse dager ut til bokhandlene.

Emneord: Matematikk, Litteratur, Apollon, Formidling Av Nils Martin Silvola
Publisert 20. feb. 2018 12:45 - Sist endra 20. feb. 2018 12:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere