Klar oppfordring til studentene: – Si fra!

Da Ragnhild Hennum, rektor Svein Stølen og representanter fra flere studenttilbud møttes til panelsamtale, var de samstemte i budskapet om at den klart beste løsningen etter å ha opplevd seksuell trakassering, er å varsle.

UTBREDT PROBLEM: Ragnild Hennum leder UiOs ressursgruppe for tiltak mot seksuell trakassering. Tirsdag snakket hun til studenter fra podiet på Vilhelm Bjerknes' hus.

Foto: Ola Sæther

– Det er mye bedre å si fra enn å ikke si fra, for det å si fra gir beskyttelse, var det klare budskapet fra Ragnhild Hennum, leder av UiOs ressursgruppe for tiltak mot trakassering.

Tirsdag ettermiddag møtte Hennum, UiO-rektor Svein Stølen og representanter fra Studentombudet, SiO Helse, Studentprestene og universitetets Si fra-system til presentasjon av sine tilbud og panelsamtale om seksuell trakassering i vestibylen i Realfagsbiblioteket.

Samtalen ble arrangert av Teologisk studentutvalg og Studentparlamentet, først og fremst for å svare studenters spørsmål om tilbud og framgangsmåte ved opplevelser med seksuell trakassering. Både Studentombudet, Studentprestene og SiO Helse har lavterskeltilbud for studenter som kanskje vurderer å varsle, eller som allerede har bestemt seg og for eksempel trenger støtte i møter i etterkant av varslingen.

Tittelen på panelsamtalen var «Er det ikke seksuell trakassering ved UiO?»

– Seksuell trakassering er et utbredt samfunnsproblem. Spør du voksne kvinner, vil nesten alle si at de har opplevd det i løpet av livet. Vi har ingen grunn til å tro at det foregår i mindre grad på universitetene. Det vi får høre om, er antakelig veldig lite i forhold til det som faktisk foregår. Det vi må spørre oss om, er hvorfor vi ikke får høre om det, sa Hennum fra podiet, og trakk fram de mange asymmetriske maktforholdene som finnes mellom studenter og ansatte ved universitetet.

      • Les også: Hun skal finne tiltak mot seksuell trakassering ved UiO

Spørsmålet om mørketall blir formodentlig et tema for ressursgruppen, men ble ikke så dypt diskutert i tirsdagens panelsamtale. Den ble i stor grad viet til å besvare studenters spørsmål, informere om rettigheter og til å sterkt oppfordre til å varsle:

– Det viktigste er at man sier fra til noen. Vi har sammen et ansvar for å skape trygge fellesskap, understreket studentprest Inger Anne Naterstad.

Svein Stølen møtte til samtalen iført Si fra-skjorte, og brukte også tidligere denne uka tid på å spre budskapet om UiOs Si fra-system til studenter, som omtalt av Universitas.

Foto: Ola Sæther
Emneord: Studentforhold, Arbeidsmiljø, trakassering Av Nils Martin Silvola
Publisert 28. feb. 2018 11:21 - Sist endra 28. feb. 2018 11:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere