Trives i maskinrommet

Etter åtte år som studiedekan har Gro Bjørnerud Mo funnet ut at hun trives godt i universitetets maskinrom, der hun får se hvordan alt henger sammen og hva som skal til for å få systemet til å virke litt bedre.

– Hvis man skal få til gode utdanningspolitiske beslutninger, så ligger ofte djevelen i detaljene, sier prorektorkandidaten som liker å sette seg godt inn i saker.

Foto: Ola Sæther

Uniforum har møtt prorektorkandidatene. De kunne kanskje vært venner og diskutert strikking, trening og barnebarn, men i stedet konkurrerer de om en av de viktigste stillingene i utdannings-Norge.

Intervjuet med Inger Sandlie kommer neste uke.


    – Jeg våkner om morgenen med veldig mye energi og stort pågangsmot, stråler franskprofessor Gro Bjørnerud Mo.

    Gro Bjørnerud Mo

    • 54 år
    • Professor i fransk litteratur ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk
    • Ansatt ved UiO siden 2001
    • En ektemann, tre barn, ett barnebarn
    • Bor på Voldsløkka
    • Fra Drammen

    Da den yngste av Gros tre barn flyttet ut, rykket hun inn med svarte søppelsekker og skurekost. Møbler og rot ble kastet og gitt bort. På 24 timer ble rommet omdannet fra tenåringshule til et hyggelig gjesterom. Det er slik Gro rydder rundt seg, effektivt og usentimentalt.

    – Så når han kommer tilbake nå, så kommer han tilbake til et hyggelig og delikat rom, bedyrer bestemoren.

    Gro forsikrer om at sønnen samtykket i ryddebehovet og hadde fått anledning til å ta med seg det han ville ta vare på.

    – Jeg tror på å finne gode, praktiske løsninger når det er problemer. Jeg er helt klart pragmatisk når det er nødvendig å være pragmatisk.

    Denne energien og pragmatismen håper Gro på å ta med seg til rektoratet. Med Svein Stølen som rektorkandidat stiller hun til valg som prorektor.

     

    Ryddet i HFs studietilbud

    Det er nemlig ikke bare hjemme Gro rydder opp. Fra 2007 til 2014 var hun studiedekan på Det humanistiske fakultet. Kvalitetsreformen var fire år gammel, og det begynte å bli på tide å rydde i alle de nye studietilbudene som var blitt etablert med reformen. Gro forteller at det var helt umulig å fortsette med det store tilbudet.

    I opprydningen som fulgte, forteller Gro at hun jobbet systematisk med tydelig ledelse, og at studentene skulle vite hvor de hørte til, hvem som fattet beslutninger og hvordan de kunne påvirke dem.

    – Hvordan går det med helheten? Gjør vi de riktige valgene? Har vi justert i tide? Den type ting har jeg alltid vært opptatt av, sier hun.

    Gro forteller at det var åtte interessante og krevende år. Etter et år med forskningsfri skulle hun tilbake til undervisning, men engasjementet for studentene lå der fortsatt, og så kom Svein Stølen og spurte om hun ville være prorektorkandidat med ham.

     

    – Jeg er drevet av en lyst til å gjøre en jobb på et felt hvor mye kan skje, og vil måtte skje, i årene som kommer, sier Gro Bjørnerud Mo.

    Du var for ansatt rektor, sier det noe om lederstilen din?

    – Jeg argumenterte for ansatt rektor ut i ra noen av de samme begrunnelsene som jeg har for å stille som prorektor for utdanning, forteller Gro og trekker fram behovet for en tydelig utdanningsledelse.

     

    Har du noen reformer på trappene?

    – Det er utrolig viktig at vi nå får en prorektor med ansvar for utdanning på UiO. Jeg kommer til å bruke den funksjonen for å få en god strategisk ledelse for hele virksomheten. Det er en viktig ting på min politiske dagsorden.

    Gro nevner at et rektorat kan komme til å ha et blikk på det fysiske læringsmiljøet, men ut over det er hun forsiktig med å lansere egne saker.

    – Dette er et stort og heterogent universitet, for å endre noe må man ha med seg de som eier studietilbudene, nemlig fakultetene. Alt må skje i dialog med dem, men det gleder jeg meg til, for der tror jeg at jeg kan gjøre en forskjell, sier Gro.

     

    Balanse i hverdagen

    Tre ganger i løpet av intervjuet kommer Gro inn på å skape balanse i hverdagen. Hun snakker om søvn, strikking og forskning.

    Gro mener at hun alltid har vært en leser og etter hvert med en kjærlighet til den franske litteraturen. Dette førte til at hun ble au-pair og student i Frankrike.

    – At jeg fikk anledning til å komme til Frankrike rett etter videregående, ga et innsyn i en kultur som jeg har fortsatt å like, å dvele ved og fordype meg i, forteller hun.

    Som forsker har hun jobbet med fransk renessanse- og barokklitteratur. Som prodekan publiserte hun jevnt hele tiden, og det vil Gro fortsette med om hun blir prorektor, for hun har noen forskningsprosjekter hun ikke vil legge fra seg.

    – Det ga en balanse. Hvis man skal jobbe med universitetsledelse, så er det godt å bli minnet om hvorfor man er her og hva slags virksomhet vi driver med, sier hun

    Men nå er det Marcel Proust, drømmer og søvn hun forsker på. Søvn er også viktig for å kunne forske.

    – Det handler om en balanse i verden, hvis jeg bare finner en rytme i søvnen min så har jeg balanse i dagen min.

    – Jeg elsker å være i bevegelse, og dette motiverer meg til å være enda mer i bevegelse, sier Gro og viser fram aktivitetsarmbåndet sitt. Så langt i dag har hun gått 5100 skritt.

    Gro forteller at den franske barokkdiktningen er komplisert og full av detaljer. Så for å koble av etter en lang dag over bøkene, vier hun seg til tilsvarende kompliserte selbu-mønstrede strikkesokker.

    – Det ser ut som om det har en yoga-effekt på meg å oversette disse erfaringene fra hverdagen inn i kompliserte strikkemønstre om kvelden, forteller Gro med inderlighet i stemmen.

    Men alt dreier seg ikke om pertentlige smådetaljer.

    – Jeg kan ha stor glede av å se en god voldsfilm, sier Gro og trekker fram «No Country for Old Men» eller «Pulp Fiction» som filmer hun setter stor pris på.

     

    Langvarig forhold

    Det var ikke tilfeldig at Svein Stølen spurte Gro om å bli hans prorektorkandidat. De to møttes første gang da Gro var prodekan og Stølen instituttleder. Da kom han til instituttledermøtet på HF for å fortelle om hvordan han hadde jobbet med arbeidsmiljøet på MatNat.

    – Han hadde en måte å snakke om universitetet på, som tiltalte meg veldig. Det er problemer som i vår kultur kan vokse seg veldig store, som han snakket om som små hverdagshandlinger som kan føre til store forbedringer uten dramatiske tiltak.

    Siden da har Gro og Svein Stølen møtt hverandre regelmessig, og Gro forsikrer at HF og MatNat har mange flere likheter enn en skulle tro ved første øyekast.

    – Jeg gleder meg sånn til å arbeide med ham. Jeg tror vi utfyller hverandre. Vi ser begge etter muligheter der man kan gjøre en stor endring gjennom konkrete arbeidsoppgaver, sammen med andre mennesker.

    Gro Bjørnerud Mo har samarbeidet med Svein Stølen i mange år før de ble et rektorteam.

     

    Emneord: portrett, Rektorvalget 2017, HF Av Tekst. Julia Loge | Foto: Ola Sæther
    Publisert 1. mars 2017 04:00
    Legg til kommentar

    Logg inn for å kommentere

    Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
    Opprett ein WebID-brukar for å kommentere