Universitetsstyret skal tysdag tilsetja ny direktør for Naturhistorisk museum

I morgon vert namnet på den nye direktøren for Naturhistorisk museum kjent. Då bestemmer Universitetsstyret formelt kven som får jobben. Også Klimaplanen og årsplanen for 2021-23 skal opp på møtet.

Museumsbygninger i Naturhistorisk museum

NY MUSEUMSDIREKTØR: Tysdag 8. desember bestemmer Universitetsstyret kven som skal overta som direktør for Naturhistorisk museum etter Tone Lindheim. (Arkvifoto)

Foto: Per E. Aas/NHM/UiO

Etter at Tone Lindheim slutta som direktør for Naturhistorisk museum i haust, har forskingsleiar Jan T. Lifjeld vore fungerande direktør for museet. Då søknadslista var klar i oktober, hadde. åtte personar søkt stillinga. I morgon er tilsetjinga av ny museumsdirektør for Naturhistorisk museum første post på saklista til Univesitetetsstyret. Bak stengde dører vil Universitetetsstyret endeleg avgjera kven som skal overta jobben som Tone Lindheim hadde i fem år.

Medlemane i Universitetsstyret får også ei oppdatering av realiseringa av Livsvitskapsbygget. Også den delen av møtet vil skje bak stengde dører.

Klimafotavtrykket står sentralt i årsplanen

Den første saka som blir handsama under den opne delen av møtet er årsplanen for 2021-2023. Årsplanen er knytt tett saman med Strategi 2030 og av styrenotatet går det fram at tiltaksplanen har som mål å gjera UiO til ein føregangsinstitusjon for klimasmarte løysingar i Noreg. Eit anna mål er at UiO skal visa ein «signifikant» reduksjon i det totale klimafotavtrykket sitt.

UiO har også ambisjon om å leggja til rette for forskinga sitt bidrag til det grøne skiftet og for at utdanningane gir studentane kompetanse til å leia an i det grøne skiftet, går det fram av bakgrunnsnotatet. UiO skal også fremja uavhengig, banebrytande og landsiktig forsking. Internasjonalt skal UiO gå vidare i utviklinga med partarskapen i universitetsalliansen «The Guild», heiter det. For studentane har UiO som mål å utdanna dei med kunnskap, evne og vilje til å skapa ei betre verd.

Skal vidareutvikla digitale kanalar

Når det gjeld verda utanfor Universitetet i Oslo, tar universitetet mål av seg til å styrkja dialogen med omverda og arbeida for at kunnskap skal takast i bruk. Innanfor dette temaet vert det også nemnt at UiO har behov for å vidareutvikla digitale kanalar som legg til rette for dialog og synleggjer kompetansen til studentane og forskarane.

Dessutan vil UiO etablera ei eiga eining for innovasjon-, samfunns- og næringslivskontakt i livsvitskap, samtidig som institusjonen skal vera ein pådrivar i arbeidet med utviklinga av innovasjonsdistriktet Oslo Science City, går det fram av bakgrunnsnotatet.

Masterplanen for eigedom er også under revidering, og den skal danna grunnlaget for den vidare prioriteringa til UiO når det gjeld ei heilskapleg utvikling av universitetsområda.

Godt fysisk og psykososialt arbeids- og læringsmiljø

Innanfor satsinga på ein nyskapande organisasjon og ein attraktiv arbeids- og studiestad prioriterer UiO mellom anna at universitetet skal halda fram med og utvikla arbeidet for eit godt fysisk og psykososialt arbeids- og læringsmiljø. Det er spesielt tiltak som skal ta vare på den psykiske helsa til studentane som skal prioriterast. Dei tilsette skal få eit betra opplæringstilbod samanlikna med det dei har i dag. UiO skal også styrkja arbeidet med informasjonssikring for å sikra arbeidet med personvern.

Eit anna tema som skal opp på møtet er statusen for det langsiktige utdanningssamarbeidet med kopling til forsking og innovasjon som UiO samarbeider med seks andre universitet om i alliansen Circle U.

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen ber også Universitetsstyret om å godkjenna forslag til årsplan for Eining for intern revisjon.

Betaler moms for Klimahuset

Ei litt spesiell sak er at Universitetet i Oslo likevel vil betala meirverdiavgift (mva) for Klimahuset. UiO fekk først momsfritak for bygginga av Klimahuset fordi det skulle vera eit utstillingslokale. No viser det seg at Klimahuset også kan gi Naturhistorisk museum sårt tiltrengde seminarrom. Men sidan det ikkje er momsfritak for å byggja eit bygg med det formålet, har UiO vald å betala inn til saman 18,1 millionar kroner i moms til staten. Det skal finansierast med 6,8 millionar kroner frå gåvene til Klimahuset, hovudsakleg frå Umoe AS og Jens Ulltveit-Moe. Dei midlane som er igjen på posten «Andre lokaler Tøyen» på 11,3 millionar bidrar med resten. Universitetssdirektør Arne Benjaminsen ber Universitetsstyret om å vedta dette forslaget.

Trine Waaktaar føreslått som ny leiar for Skikkethetsnemda

Skikkethetsnemda ved UiO skal også få ny leiar. Universitetsdirektøren føreslår at Universitetsstyret vedtar at professor Trine Waaktaar, som no er visedekan for studiar ved SV-fakultetet, vert oppnemnt til dette vervet. Førsteamanuensis Gerke Doetjes ved UV-fakultetet skal også oppnemnast som medlem. Begge er føreslått oppnemnde for to år i dei nye verva sine i Skikkethetsnemda.

Universitetsstyret får også informasjon om status for arbeidet med klimarekneskapen til UiO, og ein revidert tiltaksplan for å redusera UiOs klimafotavtrykk. Dessutan skal dei sjå på revisjonen av UiOs kvalitetsystem for utdanning.

UiO overtar ansvaret for europeisk Kina-senter

UiO skal frå neste år overta ansvaret for eit europeisk senter. Det handlar om Fudan European Centre for China Studies. Fram til no har det lege ved Københavns Universitet. No har UiO fått tilbod om å overta denne vertskapsrolla.

UiO-leiinga og dekanane har bestemt at UiO skal ta på seg den oppgåva, går det fram av sakspapira. Det skal leggjast til Institutt for kulturstudium og orientalske språk på Det humanistiske fakultetet. Det vert understreka at senteret er underlagt norsk lov, inkludert universitets- og høgskulelovas paragraf 1-5 om akademisk fridom.

Fudan University betalar lønna for den daglege leiaren, medan UiO betaler for administrativ støtte og kontorplass. Meininga er at senteret skal vera ope for alle fagdisiplinar i samfunnvitskap og humaniora, berekraftig utvikling og livsvitskap/medisin og naturvitskapane.

Dette er heile saklista for møtet i Universitetsstyret 8. desember klokka 10.00 på Zoom:

Møte nr. 13/2020 i universitetsstyret

Møtet gjennomføres på Zoom, og vil bli streamet.

Tid og sted: 8. des. 2020 10:00–16:30, Zoom

Legg til i kalender

Saker til behandling i lukket møte

Ordinære saker


V-SAK 1 Godkjenning av dagsorden og habilitet


V-SAK 2   Direktør ved Naturhistorisk museum

Saksnr. 2020/12793

Saken er unntatt offentlighet etter offl. § 25.


Informasjonssaker


I-SAK 1 Realisering av Livsvitenskapsbygget - Status

Saksnr.

Saken er unntatt offentlighet etter offl. § 23.


Saker til behandling i åpent møte

Ordinære saker


V-SAK 3 Årsplan 2021-2023

Saksnr. 

Forslag til vedtak:

Universitetsstyret vedtar UiOs årsplan for 2021-2023 med de merknader som fremkom i møtet. Universitetsstyret forutsetter at det settes av ressurser til å følge opp prioriteringene på alle nivåer i organisasjonen.

Saksdokumenter:


Informasjonssaker


I-SAK 2 Status og veien videre for Circle U. European University

Saksnr:

Saksdokumenter:


Ordinære saker


V-SAK 5 Forslag til årsplan Enhet for intern revisjon (EIR) 2021

Saksnr. 

Forslag til vedtak:

Universitetsstyret godkjenner forslag til årsplan for EIR for 2021.

Saksdokumenter:


V-SAK 6 MVA for Klimahuset

Saksnr.

Forslag til vedtak:

  1. Universitetsstyret vedtar at MVA-fradraget på Klimahuset innbetales, og at innbetalingen finansieres ved å omdisponere

    1. De gjenstående 6,8 mill. kr av gavene til Klimahuset

    2. Av gjenstående midler fra prosjektet «Andre lokaler Tøyen» brukes 11,3 mill. kr

  2. Tilrettelegging av andre lokaler på Tøyen er avsluttet, og Klimahuset skal dekke NHMs behov for seminarrom.

Saksdokumenter:


V-SAK 7 Oppnevning av leder til Skikkethetsnemda

Saksnr. 2008/14503

Forslag til vedtak:

Visedekan for studier ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, professor Trine Waaktaar oppnevnes av Universitetsstyret som leder av Skikkethetsnemnda for perioden 21.12.2020-30.06.2022.

Førsteamanuensis Gerke Doetjes ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet oppnevnes som nemndsmedlem for perioden 21.12.2020- 30.06.2022.                                                                           

Professor Ole André Solbakken fratrer som medlem av Skikkethetsnemnda.

Saksdokumenter:


Informasjonssaker


I-SAK 3 UiOs klimaregnskap

Saksnr:

Saksdokumenter:


Ordinære saker


V-SAK 4 Revisjon av UiOs kvalitetssystem for utdanning

Saksnr. 2008/17529

Forslag til vedtak:

Universitetsstyret vedtar forslaget til revidert kvalitetssystem for UiOs utdanningsvirksomhet.

Saksdokumenter:


Informasjonssaker


I-SAK 4 Revidert tiltaksplan for å redusere UiOs klimafotavtrykk

Saksnr:

Saksdokumenter:


I-SAK 5: UiO vertskap for Fudan European Centre for China Studies

Saksnr:

Saksdokumenter: 


O-SAK 1 Orienteringer fra universitetsdirektøren

Saksnr:2008/3197

Saksdokumenter:


O-SAK 2 Årshjul for styresaker

Saksnr: 2014/2322

Saksdokumenter:


Saker til behandling i lukket møte

Orienteringssaker


O-SAK 3 Eventuelt


Ordinære saker


V-SAK 8 Godkjenning av protokoll for inneværende møte

Forslag til vedtak:

Protokollen ble godkjent. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: Universitetspolitikk, Naturhistorisk museum. Museene Av Martin Toft
Publisert 7. des. 2020 05:30 - Sist endra 7. des. 2020 09:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere