Han er tilsatt som ny rektor ved UiT

Dag Rune Olsen er tilsatt som rektor ved UiT - Norges arktiske universitet. Det er første gang det er universitetsstyret som bestemmer ny rektor, istedenfor studenter og ansatte.

Middelaldrende mann smiler.

GLAD: Dag Rune Olsen er den første rektoren som blir tilsatt ved UiT - Norges arktiske universitet. 

Foto: Tore Oksholen /Universitetsavisa

Dag Rune Olsen blir den første rektoren i Norge som både har vært valgt og nå blir tilsatt rektor ved et universitet. Han kommer rett fra stillingen som rektor ved Universitetet i Bergen.

Han tar over for Anne Husebekk, som har vært rektor siden hun ble valgt med stort flertall i 2013. 

Olsen tiltrer stillingen 1. august 2021, og er i første omgang tilsatt for en periode på fire år.

– Enstemmig

– Det var sterk konkurranse om stillingen, med fire sterke søkere. Dag Rune har en svært relevant og bred erfaring både nasjonalt og internasjonalt, og jeg er helt sikker på at han vil bli en god leder av UiT, sier Husebekk i en pressemelding.

Olsen selv sier han er entusiastisk over muligheten, og klar for nye utfordringer ved verdens nordligste universitet. Ifølge avisa Nordlys ble han tilsatt i et enstemmig vedtak.

– Først av alt vil jeg takke universitetsstyret for tilliten, og jeg har allerede bestemt meg for å takke ja til rektorstillingen. UiT har en unik historie og en sterk posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Jeg er ydmyk og forventningsfull og ser frem til å bli den nye rektoren ved UiT, og ikke minst til å bli kjent med studenter, medarbeidere og universitetets mange samarbeidspartnere, sier Olsen.

Olsen tilsettes for en periode på fire år. Ved utløp av åremålet lyses stillingen ut på nytt og det gis det mulighet for ansettelse i ytterligere en fireårsperiode.

Kontroversielt skifte

Tidligere i år ble det kjent at Husebekk ville bli den siste rektoren som velges av studenter og ansatte ved universitetet, etter at styret vedtok den nye ordningen med knappest mulig flertall. Det fikk mange til å reagere.

– Det var et vanskelig dilemma og jeg vet at jeg har skuffet mange, sa Anne Husebekk til Forskerforum i sommer.

Husebekk er også styreleder ved universitetet, og avgjorde i praksis dermed vedtaket da hun stemte for. Kunnskapsdepartementet skal utpeke ny leder av styret når hun gir stafettpinnen videre til Olsen neste sommer. 

– Diskusjonen i styremøtet var god og i tillegg til meg, var det fem styrerepresentanter som stemte for tilsatt rektor. Det var med andre ord ikke en avgjørelse jeg har tatt alene, sa hun til fagbladet.

Av Knut Anders Finnset
Publisert 16. des. 2020 16:06 - Sist endra 16. des. 2020 16:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere