UiO-forsker vil bli «rikskjemiker»

Førsteamanuensis Alexander Sandtorv mener folk flest har et negativt forhold til kjemi. Det ønsker han å gjøre noe med, og legger ut på turné i desember sammen med Kristopher Schau.

Smilende mann

SPENT: – Jeg gleder meg veldig, for det er litt sånn rockeliv å være på turné. Jeg er jo en kjedelig akademiker vet du, så det er jo ikke sånt som vi holder på med hele tiden, sier Alexander Sandtorv til Uniforum.

Foto: Ola Gamst Sæther

Alexander Sandtorv elsker å skrive. Han har skrevet ni bøker (deriblant en roman), og er fast spaltist i Morgenbladet ved siden av fulltidsjobben på UiO. Nå skal han snart ta en uke fri fra universitetet for å jobbe med noe helt annet – i desember skal nemlig han og Kristopher Schau turnere landet rundt for å fortelle om kjemiens magiske verden.

Pitchet seg selv inn

Sandtorv erkjenner at muligheten for at koronapandemien gjør kort prosess med hele turneen definitivt er tilstede, men Sandtorv er allikevel forsiktig optimistisk.

– Det kan jo være at vi ikke får reist, men innholdet skal uansett komme ut på en eller annen måte. Det verste som skjer er at jeg får en uke ferie, smiler han. 

– På én måte taler nedstengingen i vår favør. Hvis dette hadde skjedd to uker fram i tid hadde det vært svært urealistisk at tallene gikk ned innen desember, sier han.

Samarbeidet oppsto etter at han fikk tips fra en venn om Schaus podkast «Rekommandert», som han umiddelbart falt pladask for. 

– Jeg sendte ham faktisk en mail og sa rett ut at jeg burde være i den podkasten. Og derfra tok det bare helt av. 

Før han visste ordet av det fikk han spørsmål om å være med på turné, og for et par uker siden dukket de begge opp på «Lindmo» på NRK. Nå gleder han seg til å komme i gang.

– Jeg sa bare ja med en gang jeg ble spurt – jeg visste ikke hva jeg sa ja til en gang, ler han. 

– Folk vet ikke nok om kjemi

Sandtorv mener kjemifaget, i motsetning til andre grener av naturvitenskapen, har et omdømmeproblem. Dette vil han gjøre noe med.

– Hvis du spør folk «hva assosierer du kjemi med?», så vedder jeg to øl på at det er atombomber, gift, forurensing, og så videre. Spør du derimot det samme spørsmålet om for eksempel biologi, så får du et helt annet svar.

– For meg så er kjemi en av de viktigste bærebjelkene for samfunnet vårt, og en premissleverandør for hele velferden vår. 

Han mener kjemiens rolle kommer til å bli viktigere og viktigere for menneskenes overlevelse i tiden som kommer. Korona er «barnemat» sammenlignet med utfordringene vi står overfor de neste hundre årene, mener han. 

– Vi mennesker er jo opptatt av den verdenen vi bor i, og de kjemiske stoffene rundt oss er ting som gjør at vi er i live. Hver gang du tar en paracet for å bli kvitt en irriterende hodepine, så er det et kjemisk stoff som gir deg den effekten. Noen har laget og framstilt det. Folk er veldig glad i å nyte fruktene fra kjemi, men de fleste vet lite om hvor dette kommer fra, forteller han.

– Det er litt av det vi ønsker å gjøre med denne turneen, å ta de hverdagslige tingene som vi omgir oss med hele tiden, og vise at de har veldig spennende historier å fortelle. Støv, piffikrydder og alt mulig annet, smiler han.

Vil bli «rikskjemiker» 

Hva framtiden bringer for den entusiastiske kjemikeren er han selv litt usikker på. Før han kom til UiO hadde han bodd tre år i USA og ett i England, og han sier at han elsker storbyer, og stimulien det gir ham. Målet nå er å bli hele Norges kjemi-ekspert.

– Jeg føler jeg er godt på vei til å bli en «rikskjemiker». Jeg har gjort en del ting som jeg er stolt av på det området, og det er en rolle som jeg har lyst til å fylle, og som trengs å fylles. Kjemikerne trenger også det. Fysikerne og biologene har mange, legene har mange, så det er noe jeg virkelig har lyst til å gjøre. 

Han elsker å skrive, og er blant annet fast spaltist i Morgenbladet. Spalten hans skal snart bli til en podkast, forteller han. 

Det er uansett bare å forberede seg på å høre mer fra Sandtorv i tiden som kommer. I tillegg til turneen, podkasten, og spalten i Morgenbladet skal han snart gi ut to bøker. I januar kommer den første, som er en barnebok.

– Det er min beste bok!, slår han fast. 

– Den heter «Ekkel», og handler om ting som er ekle. Jeg har hatt det så gøy med den boka, jeg tror nesten aldri jeg har hatt det så gøy i mitt liv, sier han, og fortsetter:

– Så skriver jeg også på noe populærvitenskapelig for voksne, som jeg ikke kan si så mye om ennå. 

Den kommer om et års tid, forteller han, og legger ikke skjul på at han er veldig fornøyd med den også. 

– Det blir en killer-bok! Den blir dødsbra, sier han entusiastisk. 

Av Knut Anders Finnset
Publisert 12. nov. 2020 08:38 - Sist endra 12. nov. 2020 08:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere