Agnete Fredriksen får Forskningsrådets innovasjonspris - gir pengene til nyskapingsprogram på UiO

Agnete  Fredriksen er tildelt Forskningsrådets innovasjonspris for 2020.  I 2007 startet hun  sammen med veilederne sine selskapet Vaccibody som utvikler vaksiner for å forebygge kreft og smittsomme sykdommer. 

Portrett av ei kvinne

FÅR INNOVASJONSPRIS: Gründer og vitenskapelig direktør Agnete Fredriksen i Vaccibody er tildelt Forskningsrådets innovasjonspris. 

Foto: Forskningsrådet

I en pressemelding fra Forskningsrådet går det fram at  Agnethe Fredriksen på en imponerende måte har vist kraften i å koble biomedisinsk forskning med de krevende kapital- og utviklingsfasene. Vaccibody har vært sentral i store emisjoner og nå i 2020 for den største avtalen innen norsk biomedisin noensinne. Agnethe Fredriksen er svært fornøyd med å ha fått prisen. 

Om Forskningsrådets innovasjonspris 2020: 

Juryen har bestått av Hilde Tonne (juryleder), Geir Førre, Eimund Nygaard, Kirsti Hjemdal, Pinar Heggernes, Jan Magnus Aronsen og administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. I juryens begrunnelse for tildeling vektlegges innsats over tid og med utgangspunkt i egen forskning, innovasjonsmilepæler og nå også innsats innenfor infeksjons- og pandemifeltet.

Forskningsrådets innovasjonspris gis årlig til en virksomhet eller person som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon. Beløpet på 500 000 kroner er øremerket innovasjonsaktiviteter. (Kilde: Forskningsrådet) 

– Dette var gøy, og jeg er utrolig glad for å motta Forskningsrådets innovasjonspris. Forskningsrådet har vært avgjørende i hele løpet fra den grunnleggende forskningen til nå i utviklingsløpene. Jeg og mine kolleger har trengt den støtte på veien til å etablere firmaet som nå kan redde liv med vår teknologi og samtidig skape arbeidsplass til mer enn 50 kunnskapsmedarbeidere, sier prisvinner, gründer og vitenskapelig direktør Agnete Fredriksen i Vaccibody.

Prisen på 500 000 kroner er øremerket innovasjonsaktiviteter, og Fredriksen vil gi pengene til UiO sitt innovasjonsprogram for helserelatert livsvitenskap (SPARK).

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim gratulerer også prisvinneren. 

 – Koronapandemien er utfordrende for oss alle, men heldigvis skjer det også mye positivt. Vi er inne i en voldsom kunnskapsutvikling og det pågår mange spennende innovasjoner innenfor en rekke fagfelt. Dette er kunnskap og løsninger vi som samfunn og som Norge vil dra nytte av i mange år framover. Gratulerer med vel fortjent pris til Agnete Fredriksen og resten av Vaccibody for å bidra til at Norge har en kunnskapsbasert helsenæring i verdenstoppen, sier Henrik Asheim i pressemeldingen. 

DNA-baserte vaksiner

Agnete Fredriksen startet selskapet Vaccibody i 2007 sammen med professor Bjarne Bogen og professor Inger Sandli. Vaccibody utvikler DNA-baserte persontilpassede vaksiner rettet mot å behandle og forebygge kreft og smittsomme sykdommer. Vaksinene skreddersys for hver spesifikk sykdom eller virus, og teknologien kan benyttes for å bekjempe koronaviruset og fremtidige pandemier.

– Vaccibody er et unikt eksempel på hvordan kombinasjonen av talent, et sterkt team og solide forskningsmiljøer som er bygget over lang tid, kan gi kunnskap som fører til innovative produkter i verdensklasse. Fredriksen har også i løpet av karrieren delt raust av sin innsikt i og erfaringer både med fagmiljøet og allmennheten, sier Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for næringsutvikling og nyskaping i Forskningsrådet. 

Rekordmange forslag til prisen

– Forskningsrådet opplevde et rekordstort antall forslag til mottakere av prisen. Vi hadde i år tre dyktige finalister, og det er mange i kunnskaps-Norge som fortjener honnør for en formidabel omstillingsevne og vilje til å finne nye løsninger, sier Fahlvik.

Foruten Vacibody var også følgende nominerte:

  • NTNUs koronatest
    På svært kort tid, i løpet av april 2020, utviklet forskere ved NTNU en svært sensitiv koronatest som er godkjent av norske yndigheter. Professor Magnar Bjørås og postdoc Sulalit Bandyopadhyay har ledet arbeidet. Testen viser hvordan langsiktig grunnforskning raskt kan bli omsatt til livsnødvendige verktøy i en krisesituasjon.
     
  • Tidvis AS
    Selskapet utvikler nye måter å formidle forskning på, med et spesielt søkelys på historie og kulturarv. Selskapet produserer blant annet digitale modeller og gjenskapinger i 3D, animasjoner, verktøy for å formidle sanseopplevelser, utstillinger, apper og spill for mobile plattformer. Denne måten å formidle historie på er særlig godt egnet å ta i bruk i undervisning og formidling under koronarestriksjonene.

 

Emneord: Innovasjon, Priser
Publisert 25. nov. 2020 13:57 - Sist endra 25. nov. 2020 13:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere