Statsbudsjettet 2021: Studentene raser over manglende satsing på studentboliger

Regjeringen foreslår å bygge 1650 studentboliger i 2021. – Jeg blir opprørt over forslaget, sier Andreas Trohjell, leder for Norsk studentorganisasjon. 

En mann står midt i en gate

ANSVARSFRASKRIVELSE: – Vi hadde forventet at regjeringen gjorde sitt for å løse den vanskelige situasjonen mange studenter står i hvert år, det blir en ansvarsfraskrivelse kun å skylde på samskipnadene, sier Andreas Trohjell, leder for Norsk studentorganisasjon.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold/NSO

Norsk studentorganisasjon er svært misfornøyd med at regjeringen ikke bevilger mer penger til studentboliger i forslaget til statsbudsjett for 2021.  Regjeringen foreslår å bygge 1650 nye studentboliger.

– Opprørt

I en pressemelding uttrykker Norsk studentorganisasjon (NSO)  at de er kritiske til at regjeringen bråstopper i sitt løfte i Granavolden-plattformen om studentboliger.

– Jeg blir opprørt over forslaget fra regjeringen. Hvert år ser vi tusenvis av studenter i boligkø etter studiestart. Regjeringen sier at de satser på kunnskap samtidig som de legger opp til at studentene ikke har et sted å bo mens de studerer, her må Stortinget rydde opp, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon.

Regjeringspartiene Venstre og KrF har begge gått til valg på å bygge 3000 studentboliger i året, noe også Granavolden-plattformen bærer preg av. Regjeringen Solberg har levert godt over 2000 studentboliger i alle år. Nå kuttes tilskuddet til kun 1650 studentboliger, til tross for at behovet for studentboliger fortsatt er prekært, mener Norsk studentorganisasjon. 

De viser til  at å bygge studentboliger er et samarbeid mellom samskipnad, kommune og stat. Alle parter har ansvar for at flere boliger blir bygd, men det er likevel gjennom statsbudsjettet tildelingen til bygging kommer, understreker NSO i pressemeldingen. 

– En ansvarsfraskrivelse

– Vi hadde forventet at regjeringen gjorde sitt for å løse den vanskelige situasjonen mange studenter står i hvert år, det blir en ansvarsfraskrivelse kun å skylde på samskipnadene, fortsetter Trohjell.

Regjeringen legger opp til en prisjustering av studiestøtten. Statsråd Asheim har tidligere uttalt at han synes studiestøtten er for lav.

– Jeg vil sitere statsråden vår, som sier det så bra "Det viktigste er at alle har lik rett til utdanning, og ikke er avhengig av jobb eller støtte fra foreldrene." En prisjustering er et lite skritt på veien. Nå håper vi Stortinget tar ansvar og sørger for et reelt hopp i studiestøtten, sier  Trohjell i pressemeldingen. 

– Trenger trygge boliger

Stortingsrepresentant Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet støtter kritikken fra Norsk studentorganisasjon. Hun peker på at med  studentvekst og økende boligpriser i byene, er det vanskelig å forstå at regjeringen kutter betydelig i satsingen på studentboliger.

– Nye studenter trenger trygge boliger, og flere nye boliger og bedre rehabilitering er regjeringens ansvar. Det er overraskende slapt å bare abdisere og skylde på samskipnader og kommuner. Her har ikke regjeringen gjort jobben sin, sier Nina Sandberg i en epost til Uniforum.  

– Trist

Nå etterlyser hun og Arbeiderpartiet også en egen krisestøtte for studenter. 

– Studenter er sårbare økonomisk, og derfor har Arbeiderpartiet etterlyst krisestøtte til studenter som har mistet inntekt på grunn av pandemien. Det gjorde vi både før sommeren i revidert nasjonalbudsjett, (RNB) og foran høstens krisepakke. Det er trist at regjeringen ikke vil ta ansvar for å forebygge at studenter uten økonomisk sikkerhetsnett faller fra, synes Nina Sandberg.

 

 

Emneord: Studentsaker, SiO, Universitetspolitikk Av Martin Toft
Publisert 7. okt. 2020 14:10 - Sist endra 7. okt. 2020 14:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere