UiO er på sjuendeplass i Norden på rangeringen til Times Higher Education

UiO på 127. plass i verden på universitetsrangeringen til Times Higher Education. Universitetet i Tromsø har i år passert NTNU. Rektor Svein Stølen er spent på hvordan Covid 19. vil virke inn på rangeringene i de kommende årene.

TROR UIO VIL HOLDE STAND TIL TROSS FOR KORONAEN: – I en krisesituasjon er de nordiske universitetene i en gunstig posisjon, påpeker rektor Svein Stølen.

Foto: Martin Toft

Times Higher Education THE World University Ranking publiserer i dag sin rangering av verdens beste universiteter for 2021.

Times Higher Education THE World University Rankings

Dette er en rangering av universiteter som har blitt publisert av det britiske tidsskriftet Times Higher Education siden 2010. Universitetene får en samlet skår basert på hovedkriteriene Teaching, Research, Citations, Industry Income og International Outlook.

Universitetet i Oslo er i år rangert som nummer 127 på listen. Det er fire plasser opp sammenlignet med 2020-plasseringen, men fortsatt lavere enn på rangeringen for 2019 hvor UiO gjorde et hopp fra 146 til 121 plass.

Ingen av de øvrige norske universitetene har fått en plass på den eksklusive listen over de 200 beste universitetene i verden. Universitetet i Bergen er fortsatt på den uspesifiserte listen 201-250. Universitetet i Tromsø UiT som i fjor ble rangert på listen 401-400, har i år krøpet opp på listen 351-400. UiT går dermed forbi NTNU som fortsatt er plassert på listen 451-500.

For Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er årets rangering derimot ingen god nyhet. Mens universitetet i fjor fikk en plass på listen 501-600, er universitetet i år blitt plassert på listen 601-800.

Karolinska Institutet på 36 plass

Den beste nordiske plasseringen får Karolinska Institutet som i 2021 er blitt tildelt en delt 36 plass. Dette er fem plasser opp sammenlignet med fjoråret. Deretter følger Københavns Universitet som gjør et stort hopp fra 101. til 84. plass. Københavns Universitet passerer dermed både Universitetet i Helsinki på 98. plass og Lunds universitet på 103. plass.  Også Aarhus Universitet gjør framgang og havner i år på 106. plass mens Uppsala universitet går ned 9 plasser til en 111. plass.

UiO på 127. plass er dermed det sjuende beste universitetet i Norden, ifølge denne målingen.

De øvrige nordiske universitetene som har fått plass på listen over verdens 200 beste universiteter, er Stockholms universitet på 183. plass, Technical University of Denmark på 187. plass og Göteborgs universitet på 191. plass.

 

UiO får ulikt skår på ulike målinger

I august kom The Academic Ranking of World Universities (ARWU), populært kalt Shanghai-rangeringen. På denne rangeringen ble Universitetet i Oslo rangert som nummer 60 i verden og som nummer tre i Norden etter Københavns Universitet og Karolinska Instituttet. 

Rektor Svein Stølen kan ikke gi noe fullgodt svar på hvorfor UiO skårer forskjellig på disse to målingene.

– De bruker ulike metoder. UiO skårer svært høyt på begge målingene, men alle rangeringer har metodeutfordringer. Selv legger jeg mest vekt på å se en større helhet, sier han og viser til at Times Higher Education, Shanghai og QS-rangeringene sammen med tildelinger fra EUs European Research Council og internasjonale fagevalueringer danner er konsistent bilde.

– Både Times Higher Education og  Shanghai viser at UiO er et av verdens fremste universiteter, slår han fast.

Ikke ressurer til å konkurrere i toppen

– Er Times Higher Education en viktig måling?

– Dette er en av målingene som får mest oppmerksomhet, og de gode skårene vi får i denne rangeringen blir lagt merke til ute i verden. Det er selvfølgelig hyggelig at vi gjør det bra, men i vår daglige virksomhet betyr ikke disse rangeringene så mye, svarer Svein Stølen.

– Er det sannsynlig at UiO noensinne vil kunne hevde seg helt i toppen på de internasjonale rangeringene?

– Vi har ikke ressurser til å konkurrere med de aller beste i verden, påpeker Svein Stølen og viser til at Universitetet i Oslo er et offentlig finansiert universitet i et land med en relativt liten befolkning.

– Jeg tror vi skal sammenlikne oss med de andre nordiske og europeiske universitetene. Det er imponerende hvordan Norden samlet sett har et stort antall høyt rangerte universiteter. Sett i forhold til folketall er det meget bra, understreker han.

– Vi har selv grunn til å være stolte og kan gratulere oss selv på 209 årsdagen, legger han til og sikter til at UiO ble stiftet 2. september 1811.

Spent på effekten av koronapandemien

– Stadig flere asiatiske land kommer med på listen. Kan vi forvente at konkurransen fra disse universitetene vil skyve de nordiske landene lenger ned på listen.

– Foreløpig er det gledelig å se at de nordiske landene holder stand til tross for at stadig flere universiteter begynner å hevde seg i toppsjiktet, kommenterer han.

Personlig er Svein Stølen imidlertid mer spent på hvordan Covid 19 vil påvirke situasjonen til mange universiteter i verden. Pandemien har gitt mange universiteter en svekket økonomi.

– I denne situasjonen er nordiske universiteter med solid statlig finansiering i en gunstig posisjon, påpeker han.

Topplassering til fransk nykommer

1527 universiteter er i år blitt vurderte som klassifiserte til en plass på listen over verdens beste universiteter. Dette er det høyeste antallet noensinne ifølge Times Higher Education.

Blant 141 nykommere på listen skårer det franske Paris-Saclay University høyest med en delt 178. plass.

De 10 beste universitetene i verden i 2021 er ifølge THE World University Ranking: University of Oxford , Stanford University, Harvard University, California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology, University of Cambridge, University of California- Berkeley, Yale University, Princeton University og University of Chicago.    

Oxford på topp          

Oxford beholder dermed sin plass på toppen for femte år på rad. Det britiske Imperial College har mistet 10. plassen, mens Berkeley klatrer seks plasser opp fra delt 13. plass til 7. plass. Det betyr at 8 av verdens 10 beste universiteter ifølge denne målingen nå ligger i USA.

På listen over verdens 200 beste universiteter er USA er fortsatt den dominerende nasjonen. USA har 59 universiteter på listen fulgt av Storbritannia med 29 og Tyskland med 21 universiteter.

Blant universitetene utenfor denne listen, taper USA imidlertid terreng.  

18 land er representert på listen over verdens 100 beste universiteteter. Dette er en rekord ifølge Times Higher Education.

Asiatisk framgang

Det asiatiske inntoget fortsetter å gjøre seg gjeldende. Det kinesiske Tsinghua University er i år nummer 20 i verden og får dermed den beste asiatiske plasseringen noensinne.

Siden 2016 har antallet kinesiske universiteter på listen over verdens 200 beste universiteter økt fra to til sju. Seks av disse er nå blant de 100 beste i verden .

Totalt er det 16 asiatiske universiteter blant de 100 beste. 13 av disse har enten beholdt eller forbedret posisjonen fra i fjor.

 

 

 

Emneord: Rangeringer Av Grethe Tidemann
Publisert 2. sep. 2020 13:19 - Sist endra 6. sep. 2021 09:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere